Spring naar content

Beter in beweging

Nieuws

Ziekte van Parkinson

Smartwatches kunnen onzichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson in kaart brengen, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. De ziekte gaat niet alleen gepaard met traagheid en trillen, maar ook met onder meer slaapproblemen.

Bij de ziekte van Parkinson denken veel mensen aan bewegingsklachten. Dat is ook het eerste dat je ziet bij patiënten.

Maar er zijn veel meer klachten die de ziekte meebrengt waar weinig aandacht voor is in onderzoek. Denk aan slaapproblemen, depressieve klachten, verminderd denkvermogen en problemen bij het plassen.

Slimme sensoren kunnen die klachten in kaart brengen, en dat kan gewoon thuis. Onderzoekers stellen dat deze sensoren, die ook in smartwatches zitten, de slaapkwaliteit meten en betrouwbare resultaten geven. Patiënten hoeven daardoor niet meer naar het ziekenhuis of kliniek voor een uitgebreid slaaponderzoek.

Andere innovatieve methodes maken grotere inbreuk op privacy

Deze onzichtbare klachten beïnvloeden de kwaliteit van leven van patiënten. Smartwatches kunnen daar een gezicht aan geven, zeggen de wetenschappers. In de zoektocht naar geschikte meetmethodes beperkten ze zich niet alleen tot mensen met parkinson, maar bekeken ze ook andere aandoeningen.

Zo vonden ze ook andere innovatieve methodes, zoals slimme toiletten die problemen bij het plassen kunnen meten. Ook kunnen sensoren in de woonkamer het gedrag van patiënten in de gaten houden. Maar deze methodes zijn volgens patiënten minder wenselijk vanwege de grotere inbreuk op de privacy.

Wat is de ziekte van Parkinson?

  • Parkinson is een bewegingsziekte waarbij je moeite krijgt met kleine bewegingen, zoals het dichtdoen van knoopjes, stijfheid van de spieren, trillen of traagheid.
  • Onbekendere klachten zijn slaapproblemen, depressie, angst, denkproblemen, verminderd reukvermogen en problemen met plassen.
  • Bij mensen met parkinson gaan de hersencellen die dopamine aanmaken langzaam kapot. Dopamine zorgt er onder meer voor dat je spieren precies doen wat jij wil. Waarom de cellen stuk gaan, is niet bekend.
  • In Nederland lijden ruim 60.000 mensen aan deze ziekte.
  • Parkinson is ongeneeslijk, maar er zijn medicijnen die de klachten kunnen verminderen.

Data over langere periode verbeteren onderzoek naar parkinson

De onderzoekers hopen dat dankzij hun studie vaker slimme sensoren gebruikt worden bij parkinsononderzoek. Het maakt het leven van patiënten makkelijker, omdat ze minder vaak naar het ziekenhuis hoeven voor metingen. Bovendien wordt deelname aan onderzoek makkelijker voor mensen die ver weg wonen.

Daarnaast wordt het onderzoek beter met slimme sensoren. Zorgverleners krijgen dan data over langere tijd in plaats van alleen bij momentopnames in het ziekenhuis.

“In het ziekenhuis maken we als het ware een foto van de patiënt, terwijl een film veel meer informatie geeft”, schrijft neuroloog en onderzoeksleider Bas Bloem op de website van het Radboudumc.

“Bovendien zijn continue thuismetingen veel betrouwbaarder dan vragen naar symptomen tijdens een ziekenhuisbezoek. Zeker omdat geheugenproblemen vaak voorkomen bij parkinson. Met sensoren kunnen artsen mensen met parkinson in de toekomst beter en persoonsgerichter behandelen.”

Nek- of schouderklachten? Check of je een goede houding hebt.

Bron: metro 7 april 2023

Twintig jaar lang is het ziekteverzuim niet zo hoog geweest als nu: 5,6 procent. Ruim 40 procent van de werkgevers binnen het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen. Belangrijk dus om ons bewust te zijn van zowel de mentale als fysieke gezondheid. Een groot aspect van die fysieke gesteldheid? Onze houding.

Uit onderzoek is gebleken dat 32 procent van de Nederland in 2021 zo’n 8,5 uur per dag zit. Hoewel we bij overbelasting vaak denken aan zwaar, fysiek werk, kan lang achter elkaar zitten óók zorgen voor overbelasting van het lichaam. In Nederland zijn we Europees kampioen zitten. Niet geheel onbelangrijk om je dan ten minste bewust te zijn van die zithouding. Hoe zit jij erbij?

De houding als basis

Paula van ‘t Spijker is al 30 jaar werkzaam als fysiotherapeut en is bewegingswetenschapper. Wat zij voornamelijk ziet in de praktijk: rugklachten, arm- nek- en schouderklachten. Vroeger bekend als RSI of een muisarm, nu zijn het de zogenoemde KANS-klachten. „Veel mensen zijn zich niet bewust van de eigen houding. We weten helemaal niet hoe we zitten, staan of lopen. Dan weet je dus ook niet of dat goed is voor je lijf.”

Alarmbellen voor overbelasting

Hoewel langdurig zitten wordt beschouwd als onderbelasting van het lichaam, kun je alsnog bepaalde delen van het lichaam overbelasten. En juist door die overbelasting ontstaan er problemen, legt Van ‘t Spijker uit. „Met een goede werkhouding krijgt overbelasting minder kans.”

Ons lichaam geeft continu signalen af, stelt Van ‘t Spijker. Het probleem is alleen dat veel mensen die signalen niet herkennen. Steun jij bijvoorbeeld vaak op je ellebogen? „Dat is eigenlijk een signaal dat je rug moe is.” Door de signalen te herkennen, kun je ook actie ondernemen. Is je rug vermoeid? Dan is het goed om even te gaan staan of lopen. „Je lichaam kan dan herstellen, waarna je weer goed kunt zitten.”

Iedereen kent dit wel: even zitten de je benen over elkaar. „Dat is een krampachtigere houding dan met je voeten op de grond zitten. Veel mensen nemen deze houding juist aan, omdat het op korte termijn meer steun geeft aan je rug.” Zoek je vaak die extra steun op? Dan kan dat betekenen dat je juist een zwakke onderrug hebt en daardoor extra kracht via je benen genereert, legt Van ‘t Spijker uit. „Op termijn wordt die rug dan nog zwakker.” Heb jij je benen al van elkaar gehaald?

Let op je hoofd

Hang je even op je stoel, dan is er absoluut geen nood aan de man. „Maar langdurig hangen, dat is wel een probleem.”

Zelfs als je al jaren een verkeerde houding hebt, dan is er geen reden tot paniek. Het is nooit te laat om je houding te verbeteren. De eerste stap is dan om je bewust te worden van het lichaam. Daarna is het een kwestie van ervaren hoe je wél goed zit. De laatste stap – misschien wel de moeilijkste – is volhouden. „De Nijmeegse vierdaagse kun je ook niet in één keer lopen zonder training. Maar we denken wel dat we dag in dag uit zomaar kunnen zitten. Om dat vol te houden is het belangrijk om sterker te worden.”

Collega met stress? Met deze tips schieten we elkaar te hulp

 

Zie je dat je collega bijna met zijn of haar gezicht in het scherm zit? Probeer dan ook elkaar te wijzen op de houding. „Je hoofd weegt al gauw 7 kilo”, legt de bewegingswetenschapper uit. „Je billen zijn je steunvlak. Hangt je hoofd zo’n 10 centimeter vóór dat steunvlak, dan moeten je rug- en nekspieren veel harder werker.” Daarom is werken op een laptop zonder extra scherm sterk af te raden. „Eigenlijk kijk je dan altijd naar beneden.”

Slaaphouding

Misschien heb je hier niet direct aan gedacht, maar een slechte nachtrust werkt door, overdag. Niet alleen mentaal, maar ook in je houding. „De kans dat je dan onderuit gezakt op je stoel zit als je moe bent, is groter dan wanneer je wel goed slaapt. Daarmee heb je dus weer meer kans op overbelasting.”

Een tip van de bewegingsexpert? „Koppel je houding aan een activiteit. Wil je bijvoorbeeld even ergens over rustig nadenken? Dan kan het lekker zijn om je rugleuning goed te gebruiken en achterover te leunen. Is het tijd om mails te beantwoorden? Dan kun je bijvoorbeeld actief gaan zitten. En heb je een belafspraak? Leer jezelf dan aan de gaan staan of maak meteen een wandeling.”

Het duurt even voordat dit soort gewoontes geautomatiseerd zijn in ons systeem, legt Van ‘t Spijker uit. Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor. Plak bijvoorbeeld post-its op je bureau om jezelf hieraan te herinneren, of zet wekkers op je telefoon die je vertellen dat het tijd is voor een nieuwe houding. Succes!

✅Checklist voor een goede zithouding

  • Houd je voeten plat op de grond
  • Laat je onderarmen op de tafel rusten. Kun je je schouders relaxed naar beneden laten hangen? Dan zit je goed. Trek je je schouders op? Dan is je tafel te hoog.
  • Is je bureau te laag? Dan hangt je hoofd waarschijnlijk naar voren. Het gevolg? Zo’n 5 tot 7 kilogram dat extra gedragen moet worden door je nek, schouders en rug.

Waarom ‘loud leaving’ dé oplossing kan zijn voor werkstress

Waarom lukt het het kabinet niet om Nederlanders te laten afvallen?

Bron Nu.nl 2 juni 2023
De overheid presenteerde vijf jaar geleden een ambitieus Nationaal Preventieakkoord om overgewicht aan te pakken. Maar het aandeel jongvolwassenen met obesitas blijft groot, zo bleek donderdag. Wat gaat er mis? En hoe zouden we het probleem wél kunnen verhelpen?

“De start van een beweging”, noemde premier Mark Rutte eind 2018 zijn ambitieuze plan. Het kabinet had samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties richtlijnen opgesteld om niet alleen overgewicht, maar ook roken en problematisch drinken terug te dringen.

Maar de afgelopen jaren bleef het aandeel te zware jongvolwassenen alleen maar toenemen: van 15 procent in 2015 naar 25 procent in de afgelopen jaren.

Jaap Seidell, hoogleraar voeding aan de VU Amsterdam, snapt wel dat resultaten uitblijven. “De overheid mikt met haar plannen op een mentaliteitsverandering vóór 2040”, legt hij uit. “Dat is heel ver weg. We doen alles hier in Nederland via polderen: kleine stapjes, niet te veel en te ingrijpend. Maar op dit dossier zet dat geen zoden aan de dijk. De overheid moet sneller grotere stappen durven nemen.”

‘Overheid moet de regie pakken’

Seidell noemt als voorbeeld een verlaging van de btw-tarieven op groente en fruit. Die discussie in Den Haag duurt al jaren. En over het aan banden leggen van marketing en reclame voor ongezonde producten werd al in 2007 gediscussieerd.

“Tot nu toe wordt het aan de samenleving zelf overgelaten”, stelt de hoogleraar. “Supermarkten en bedrijven doen wat, gemeenten doen wat, de horeca doet wat. Niemand wil écht last hebben van veranderingen. Maar er is geen enkele vorm van dwang. Als de partijen hun beloftes niet nakomen, is er niemand die ze daar alsnog op aanspreekt.”

Volgens de wetenschapper moet de overheid op dit dossier veel sneller sturen. “We hebben ons ook aangesloten bij afspraken in VN-verband om er al in 2030 voor te zorgen dat het aantal welvaartsziekten is afgenomen. Die doelen gaan we niet halen als de overheid de regie niet neemt. Je kunt niet van burgers verwachten dat zij helemaal zelf die verantwoordelijkheid kunnen dragen.”

‘Jongeren worden beïnvloed door snoepmarketing’

Daar sluit Maartje Poelman, universitair hoofddocent Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen University & Research, zich volmondig bij aan. “Er worden wel pogingen gedaan om uit te leggen welk eten gezonder voor ons zou zijn. Maar dan ga je voorbij aan het feit dat we in een maatschappij leven die grotendeels is ingericht op de consumptie van ongezonde zaken”, legt ze uit. “Gezonde producten zijn duurder en je moet er meer moeite voor doen.”

Poelman noemt marketing in supermarkten als voorbeeld: “80 procent van alle aanbiedingen zijn voor voedingsmiddelen die op geen enkele manier in de Schijf van Vijf passen. De kleine investeringen in het promoten van gezonde voeding die supermarkten nu doen, vallen daarbij in het niet.”

De universitair hoofddocent wijst op onderzoek naar reclame voor voeding. “Het is niet te onderschatten hoe groot de impact van online marketing op jongeren is”, zegt ze. “Je kunt wel zeggen: gezond eten is belangrijk! Maar dat heeft weinig effect als je ondertussen de hele dag om de oren wordt geslagen met wervende beelden en teksten voor ongezonde producten. Dit systeem verandert alleen als de overheid iets doet. Niet als de bedrijven hierin het voortouw mogen nemen.”

‘Rekening gaat wéér naar de jongeren’

Hoogleraar Seidell voegt eraan toe dat het niet helpt dat de armoede in Nederland blijft toenemen en de prijzen verder stijgen. “Het is voor veel mensen al lastig om na te denken hoe ze deze week moeten rondkomen”, zegt hij. “Ze hebben wel andere zaken aan hun hoofd dan nadenken over de gevolgen van slechte voeding op de lange termijn.”

Dat terwijl er zoveel op het spel staat, beklemtoont hij. En niet alleen op individueel niveau. “De zorgkosten in Nederland stijgen, onder meer doordat het aantal chronische ziekten blijft toenemen: obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid hamert erop dat deze trend een halt moet worden toegeroepen. Dus ook de overheid is echt wel van de urgentie doordrongen.”

Ook Poelman benadrukt dat het een politieke keuze is om hier niet meer werk van te maken. “Het gaat hetzelfde als met de stikstofuitstoot en de klimaatverandering“, verzucht ze. “De rekening wordt wéér voor doorgeschoven, we zadelen onze volgende generatie met de problemen op. Ik begrijp dat er vanuit het bedrijfsleven weerstand is om bijvoorbeeld reclames terug te schroeven. Maar zonder dat soort acties wordt gezond leven geen vast onderdeel van onze samenleving.”

De gezondheidswetenschapper verwerpt het argument dat de overheid burgers altijd zelf moet laten kiezen. “Door het aanbod en advertenties worden mensen nu de andere kant op betutteld”, vindt ze. “Ik ben niet voor verbieden, maar zorg dan in ieder geval dat de helft van alle reclames gezonde voeding onder de aandacht brengt. Dat zou al een eerlijker speelveld creëren om burgers zelf de kans te geven om een gezondere keuze te maken.”

Bron: nu.nl 7 jan 23

Geef je kind een reden om langer op bed te blijven liggen

Waar krijgt Engelen, slaapcoach bij Slaapkops, nu de meeste vragen over? Simpel: “Hoe je ervoor zorgt dat kinderen niet te vroeg wakker worden. We spreken van ’te vroeg wakker’ als een kind de dag voor 6.00 uur begint.”

Voor volwassenen is dat al betrekkelijk vroeg, maar voor kinderen is een tijd vanaf 6.00 uur normaal, benadrukt Engelen. “Mijn belangrijkste tip is om de dag van je kind te beginnen met iets wat het minder leuk vindt, zoals het verschonen van een luier. Veel jonge ouders halen het kind uit bed en geven het dan een flesje of laten het kind in bed slapen, zodat ze nog kunnen doezelen.”

Maar dat kun je dus beter niet doen: je geeft je kind dan iets om naar uit te kijken in de ochtend. Zeker een jong kind is dan snel vroeg wakker. “Bij jongere kinderen kun je dus beter met de luier beginnen, bij oudere met omkleden.”

“Ik heb zelf drie kinderen, die in het weekend om 6.30 uur naast het bed stonden omdat ze dan konden gamen. Nu moeten ze eerst zich wassen en aankleden.” Het beste kan je hier al op jonge leeftijd mee beginnen, zegt Engelen.


Geef vanaf zes, zeven maanden je kind het speentje in de hand. Dan leert het kind om de speen zelf weer terug in de mond te doen.

Glynis Engelen, slaapcoach bij Slaapkops


Geef je kind het speentje in de hand, niet in de mond

“Ouders klagen vaker dat ze ’s nachts constant op moeten staan om hun kind het speentje terug te geven”, vertelt Engelen. En dat blijft in de eerste maanden wel zo.

Is je kind een half jaar oud, dan kun je iets anders gaan proberen. “Geef vanaf zes, zeven maanden je kind het speentje in de hand. Dan leert het kind om de speen zelf weer terug in de mond te doen.”

Veel ouders hebben de neiging om het speentje toch maar zelf terug in de mond te stoppen, maar dat is dus niet slim. “Daarnaast kun je ook meerdere spenen binnen handbereik leggen. Zo kan je kind er altijd een pakken.”

Laat je kind altijd in het donker slapen

Wil je kind niet gemakkelijk overdag slapen? Te weinig melatonine, oftewel te veel zonlicht, kan het probleem zijn.

“Je maakt melatonine aan als het donker is”, legt Engelen uit. “Zorg er dus voor dat je kind ook overdag in een donkere ruimte slaapt.” Het is misschien niet de magische formule, maar het kan goed helpen om je kind beter te laten slapen.

Let op de temperatuur in huis

“De ideale temperatuur voor een kind is zo’n 18 graden, maar zeker tegenwoordig kan het zijn dat de verwarming niet altijd aanstaat”, zegt de slaapcoach. Dat is begrijpelijk, benadrukt ze, zeker ook ’s nachts.

Daarom raadt Engelen aan om op de TOG-waarde (Thermal Overall Grade) van de kleren en dekens van je kind te letten. Dat is een cijfer dat aangeeft hoe warm je het hebt in een bepaald kledingstuk, en deze cijfers zijn op te tellen.

Is de temperatuur in huis lager dan 16 graden, geef je kind dan dekens en kleren die een TOG-waarde van zo’n 4.0 behalen. Bij 18 graden houd je het bij 3.0. Wordt het juist warm, houd het dan bij 25 graden of meer op een totale score van 0.5 – meestal niet meer dan een luier.

Dit is waarom white noise kan helpen tegen piekeren

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: helpt witte ruis of white noise tegen piekeren? Psycholoog en onderzoeker Myrthe Faber: “Witte ruis is een brij van geluid. Daardoor past het brein zich na een tijdje aan.”

Ik kan soms niet stoppen met malen. Hoe kan het eigenlijk dat we piekeren?

“Waarom we piekeren, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een reactie op onzekerheid. We zijn van nature geneigd oplossingen te zoeken voor problemen. Daar is op zich niks mis mee. Het wordt pas vervelend als je blijft hangen bij een negatieve gedachte en daar niet meer van loskomt, als je in de piekerstand terechtkomt.”

Ik heb soms het idee dat de ene piekergedachte de andere uitlokt. Voor ik het weet, zit ik een vicieuze cirkel van gepieker.

“Daar hebben veel mensen last van. Ik leg het altijd als volgt uit: er rijden soms gedachtentreintjes door ons hoofd. De ene gedachte leidt tot de volgende en die lokt weer een volgende gedachte uit. Het werkt associatief.”

“Dat associëren gaat vaak onbewust en met allerlei omwegen. Veel van waar we aan denken wordt getriggerd door dingen in je omgeving. Je hoort bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger bij de buren en denkt aan je eigen huis dat ook nodig moet worden gestofzuigd.”


Voor je het weet ben je aan het piekeren over hoe je het allemaal rond moet breien.

Myrthe Faber, psycholoog en onderzoeker


“Daar stopt de gedachtentrein meestal niet. De rest van het huis moet namelijk ook nog gepoetst. En je moet de boodschappen doen voordat je schoonouders in het weekend op bezoek komen. Voor je het weet ben je aan het piekeren over hoe je het allemaal rond moet breien.”

Iemand raadde me aan naar white noise te luisteren. Wat is dat?

“White noise wordt ook wel ‘witte ruis’ genoemd. Het lijkt op het geluid dat de televisie vroeger maakte wanneer er geen programma’s meer werden uitgezonden en het scherm op grijs ging.”

Waarom kan het helpen tegen piekeren?

“Omdat witte ruis een breed spectrum aan geluid bevat. Het bestaat uit veel verschillende frequenties die ook in de omgeving voorkomen: stemmen, een stofzuigende buurman, een langsrijdende auto… Het maskeert dus als het ware het omgevingsgeluid.”

Maar dan kun je toch net zo goed de radio of muziek heel hard aanzetten?

“Maskeren is niet de enige reden dat white noise tegen piekeren kan helpen. Er is een tweede reden: omdat het volume van al die frequenties ongeveer gelijk is, valt er geen structuur in te bespeuren. Het is een brij van geluid. Daardoor past het brein zich na een tijdje aan. Het brein stelt zich af op een soort eenheid van geluid en stopt met het interpreteren van allerlei losse aspecten.”


Denk maar aan een drukke koffiezaak. Eerst hoor je bij wijze van spreken alle gesprekken en roerende koffielepeltjes. Maar al snel vallen al die geluiden niet meer op.

Myrthe Faber, psycholoog en onderzoeker


“Denk maar aan een drukke koffiezaak. Eerst hoor je bij wijze van spreken alle gesprekken en roerende koffielepeltjes. Maar al snel vallen al die geluiden je helemaal niet meer op. Vandaar dat witte ruis niet alleen piekeren kan tegengaan, maar ook heel goed werkt om je bij te concentreren. Je bent minder snel afgeleid.”

Waar kan ik terecht voor goede geluidsbestanden met witte ruis?

“Op streamingdiensten zoals Spotify en YouTube zijn duizenden tracks te vinden met witte ruis. Kies er maar eentje en kijk of hij bevalt.”

Myrthe Faber werkt als universitair docent aan Tilburg University en doet onderzoek naar ‘mind wandering’. Ze is betrokken bij de Statistical Imaging Neuroscience-groep van Donders Centre for Cognitive Neuroimaging.

Bron: overgenomen uit Nu.nl, januari 2023

Rusteloze benen

Bron: nu.nl dec 22

Ik heb vaak rusteloze benen als ik in bed lig. Wat is dat voor aandoening?

“Bij rusteloze benen, ook wel ‘restless legs’ genoemd, heb je een vervelend tintelend gevoel in je benen. Het kan aanvoelen als een onbedwingbare onrust. Vaak gebeurt dat ’s nachts. Maar het kan ook voorkomen wanneer je lang aan één stuk zit, zoals in het theater, de bioscoop of het vliegtuig.”

“Sommige mensen beschrijven de tintelingen als een colonne mieren die door hun benen marcheert. Je móét voor je gevoel bewegen om de onrust kwijt te raken. De tintelingen verdwijnen dan ook even, maar komen binnen korte tijd weer terug.”

Waardoor wordt het veroorzaakt?

“Dat weten we nog niet precies. We weten dat het vooral bij ouderen voorkomt en dat vrouwen er vaker last van hebben dan mannen. Het komt soms in families voor. En we weten ook dat een verminderde nierfunctie, zwangerschap en bepaalde medicatie voor depressies of psychoses het risico op rusteloze benen vergroten.”


Rusteloze benen zijn onschuldig, maar de klachten zijn wel heel vervelend.

Tamara de Weijer, huisarts


“Hoewel de diagnose meestal pas op latere leeftijd wordt gesteld, kunnen veel patiënten zich herinneren dat ze er als kind al last van hadden. Vaak werden de symptomen dan ‘groeipijn’ genoemd, of ze werden als hyperactief beschouwd omdat ze niet stil konden zitten.”

Kan het kwaad?

“Nee. Rusteloze benen zijn onschuldig, maar de klachten zijn wel heel vervelend. Het kan grote impact hebben op je nachtrust en de kwaliteit van je slaap. Daardoor kun je overdag moe of slaperig zijn.”

Valt er iets tegen te doen?

“De klachten worden mogelijk erger door roken, alcohol, koffie, overgewicht en te weinig beweging. Stop dus met roken, drink niet te veel alcohol en cafeïne, val af als je te zwaar bent en beweeg overdag lekker veel. Ga niet intensief sporten vlak voordat je naar bed gaat. Dan zit er nog te veel adrenaline in je lijf. Als medicatie de oorzaak is, kan het helpen om over te stappen op andere medicijnen.”

Is er een behandeling mogelijk?

“Als leefstijlaanpassingen niet helpen en je hebt echt veel last van ‘restless legs’, dan kan een behandeling nodig zijn met zogenaamde dopamineantagonisten. Dat zijn medicijnen die normaal gesproken worden gebruikt bij parkinson. 60 procent van de patiënten heeft met deze medicatie minder last van rusteloze benen.”


Vaak komen rusteloze benen terug. En soms wordt het met de jaren helaas erger.

Tamara de Weijer, huisarts


“Het nadeel is dat ze veel bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid en duizeligheid. Bij sommigen worden de klachten bovendien alleen maar erger naarmate ze de medicijnen langduriger slikken.”

Als je er eenmaal last van hebt, blijf je er dan je hele leven mee kampen?

“Vaak komen rusteloze benen terug. En soms wordt het met de jaren helaas erger. In het begin treden de symptomen dan slechts af en toe op, bijvoorbeeld gemiddeld eens per maand of alleen in een bepaald seizoen. Langzamerhand kan de frequentie hoger worden.”

“Gelukkig zijn er voor de meeste patiënten ook fases dat het beter gaat en ze minder klachten ervaren. Bij vrouwen die tijdens de zwangerschap rusteloze benen krijgen, gaat het na de bevalling vaak over.”

Tamara de Weijer is huisarts en oprichter van Vereniging Arts en Leefstijl.

Verschillende hoofdpijnen

Bron: nu.nl febr 2023
Pijn achter je ogen, druk bij de slapen of een tranend oog: er zijn maar weinig kwalen zo vervelend als hoofdpijn. Hoe herken je welke soort hoofdpijn je hebt? En bovenal: hoe kun je ermee omgaan?

Welke variant het ook is: hoofdpijn kan je leven flink vermoeilijken. Waar de een kampt met korte vlagen, zijn bij de ander de steken onophoudelijk en lijkt functioneren onmogelijk.

Welke soorten hoofdpijn zijn er en welke behandeling is passend? We zetten de verschillende varianten op een rij.

Bij migraine is iedere aanval anders

De kans dat je weleens een migraineaanval hebt gehad is aannemelijk als deze hoofdpijnvariant in je familie zit. Meer dan 10 procent van de Nederlandse bevolking kampt ermee. Gisela Terwindt is hoogleraar Neurologie en hoofd van het Leidse Hoofdpijncentrum, waar ze onderzoek doet naar de uitlokkende factoren van migraine.

Ze benadrukt het onderscheid tussen primaire en secundaire hoofdpijn. “Bij de primaire versie is aanleg belangrijk. Migraine valt hieronder.” Bij de secundaire variant wordt de pijn uitgelokt door een duidelijke oorzaak. “Denk aan te weinig drinken of een bijzondere aandoening.”

Behandel je secundaire hoofdpijn met bijvoorbeeld medicatie, dan gaat de pijn vaak weg, legt Terwindt uit. Bij primaire hoofdpijn als migraine is dat anders. Een migraineaanval bestaat vaak uit een waarschuwings-, aura-, pijn- en herstelfase. De aanval duurt een paar uur tot een aantal dagen.


Vrouwen vinden clusterhoofdpijn soms zelfs pijnlijker dan hun bevalling.

Rolf Fronczek, neuroloog


Hoewel iedere aanval anders is, kun je volgens de neuroloog in de aurafase last krijgen van lichtflitsen en tintelingen. Ook spraakstoornissen komen voor. “Migraine met aura geeft je kortsluiting achter in de hersenen.”

Welke vorm van migraine je ook hebt, het is volgens Terwindt zaak om die onder begeleiding te behandelen. “Kom je er bij de huisarts niet uit, laat je dan doorverwijzen naar een hoofdpijncentrum.”

Clusterhoofdpijn kan soms wel acht keer per dag optreden

Waar voornamelijk vrouwen gevoelig zijn voor migraine, is het bij clusterhoofdpijn eerder de man die kampt met de pijn, vertelt Rolf Fronczek. Hij is neuroloog bij het LUMC en expert in clusterhoofdpijnen.

In Nederland lijdt een op duizend mensen aan deze aandoening. Die leidt vaak tot een rood, tranend oog. Sommige mensen gaan van de onrust ook ijsberen. Fronczek omschrijft hoe de aanvallen bij clusterhoofdpijn soms wel acht keer per dag kunnen optreden, meestal ’s nachts tijdens de slaap. De term ‘cluster’ verwijst naar de aanvallen die in periodes komen, bijvoorbeeld alleen in de lente.

De clustervariant kan zó pijnlijk zijn dat het soms de ‘zelfmoordhoofdpijn’ genoemd wordt. “Vrouwen vinden het soms zelfs pijnlijker dan hun bevalling”, legt de neuroloog uit. De oorzaak? Daar wordt volop internationaal onderzoek naar gedaan. Wetenschappers zijn er nog niet precies achter.

De behandeling zit momenteel in een zuurstoffles in huis, want zuivere zuurstof kan helpen een aanval te stoppen. Daarnaast hebben sumatriptan-injecties zin, die ook bij migraine werken.


Sommige mensen hebben het hele jaar door meerdere clusterhoofdpijnaanvallen per dag. Een simulator kan dit onderdrukken.

Rolf Fronczek, neuroloog


“Zo’n injectie komt heel snel in je bloedbaan terecht. Mensen met clusterhoofdpijnen hebben meerdere aanvallen per dag en die medicatie onderdrukt dat.”

Fronczek vertelt dat er tegenwoordig voor de extreemste vorm van clusterhoofdpijn soms zelfs een operatie kan worden gedaan met een zenuwsimulator. “Sommige mensen hebben het hele jaar door meerdere clusterhoofdpijnaanvallen per dag. Een simulator kan dit onderdrukken.”

Spanningshoofdpijn geeft een drukkend gevoel

Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft spanningshoofdpijn weinig met (spier)spanning te maken. Deze hoofdpijnvariant geeft kortere aanvallen van een aantal uur en komt met een drukkend gevoel rondom het hoofd.


Als je langer dan twee dagen per week medicatie nodig hebt, is het sowieso verstandig met een arts te praten.

Gisela Terwindt, neuroloog


Neuroloog Terwindt heeft er de term ‘prullenbakhoofdpijn’ voor, als een soort vergaarbak voor onverklaarbare hoofdpijnklachten. Ze schetst hoe je van deze variant misselijk kunt worden en soms irritatie bij licht ervaart.

Toch is spanningshoofdpijn minder intens dan andere soorten. “Bij migraine duiken mensen meestal het liefst meteen hun bed in”, aldus Terwindt.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn door slikken van pijnstillers

Pijnstillers kunnen helpen bij het verminderen van klachten, maar je kunt er ook juist hoofdpijn van krijgen. Gebruik je meer dan vijftien dagen per maand gewone pijnstillers, dan kun je de hoofdpijn in stand houden, vertelt Terwindt.

Voor triptanen (acutemigrainemedicatie) ligt die grens zelfs op tien dagen. “Als je langer dan twee dagen per week medicatie nodig hebt, is het sowieso verstandig met een arts te gaan praten.”

Het Leidse hoofdpijncentrum biedt ook begeleiding als je wil stoppen met pijnstilling. Dat gebeurt ‘cold turkey’, maar wel onder begeleiding, legt Terwindt uit. “Een verpleegkundige op afstand ondersteunt het proces, samen met vrienden en familie.”

Er loopt momenteel een internationaal onderzoek waar het LUMC aan meedoet waarbij gekeken wordt of afkicken met of zonder een specifiek medicijn effectief is. “In Nederland zijn de resultaten van afkicken zonder ondersteuning met medicatie al erg goed: meer dan 70 procent van de mensen die is afgekickt zou het aanraden”, aldus de neuroloog.

Waarom je aan mindfulness zou moeten doen…

Overgenomen van Nu.nl febr 2023

Wat maakt mindfulness gezond?

“Verschillende dingen. Mindfulness is een vorm van aandachtstraining: je oefent om met volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Daarmee biedt het tegenwicht aan piekeren en andere negatieve emoties, zoals twijfel en spijt.”

“Als we piekeren gaat dat namelijk vaak over het verleden of over de toekomst. Hadden we in een bepaalde situatie niet beter anders kunnen handelen? Wat als dit of dat gebeurt? Komt het allemaal wel goed? Wie aanwezig kan zijn in het moment houdt zich slechts bezig met wat er ís, niet wat geweest is, wat had kunnen zijn of wat er mogelijk nog aan komt.”

Welke gezondheidseffecten zijn er nog meer?

“Bij mindfulness kijk je met een open blik naar wat zich op dit moment aandient: je laat gedachten en gevoelens toe, je observeert ze, maar verbindt er in eerste instantie geen conclusies aan. Dat is goed voor ons, omdat we soms geneigd zijn ons te vereenzelvigen met gedachten en gevoelens. Door met iets meer afstand te kijken, leer je dat je er niet mee samenvalt: je hébt depressieve gedachten, je bént ze niet. Gedachten en emoties komen en gaan. Als je dat ziet, raak je er minder door overspoeld of meegesleept.”


Je krijgt inzicht in de manier waarop je gewoonlijk omgaat met problemen. Je leert dat sommige gedachten en patronen niet behulpzaam zijn.

Anne Speckens, psychiater


“Het vermindert angst en depressie. Je krijgt inzicht in de manier waarop je gewoonlijk omgaat met problemen. Je leert dat sommige gedachten en patronen niet behulpzaam zijn. Door niet primair te reageren, kun je reageren op een manier die behulpzamer is. Bijvoorbeeld door milder te zijn voor jezelf én je omgeving. Het helpt ook om te filteren.”

Waarom is filteren belangrijk?

“We krijgen veel voor onze kiezen. Sociale media, het nieuws… We worden de hele dag door bestookt met informatie. Om daar niet in te verdrinken, is het belangrijk onderscheid te kunnen blijven maken tussen wat belangrijk voor je is en wat niet. Waar je je aandacht en energie in wilt steken en waarin niet. Mindfulness geeft kalmte en inzicht. Het is een remedie tegen burn-out.”

Maakt mindfulness dan gelukkig?

“Zo zou je het ook kunnen noemen. Geluk hangt samen met in het hier en nu kunnen zijn. Genieten van wat er nu is en aandacht hebben voor wat je aan het doen bent, hebben een positief effect op ons geluksgevoel. Het helpt ons om stil te staan bij onszelf en dankbaar te zijn voor kleine dingen. Maar ook om stil te staan bij een ander, mee te voelen met andermans lijden of iets voor een ander te doen. Ook dat maakt gelukkiger.”

Wordt dit gezondheidseffect door wetenschappelijk onderzoek onderschreven?

“Zeker. Uit Amerikaans onderzoek bleek bijvoorbeeld dat meditatie mogelijk iets verandert in de ‘bedrading’ van de hersenen. De activiteit in de prefrontale cortex, een deel van de hersenen in ons voorhoofd, zou er sterker van worden. Daarnaast is er een verschuiving van activiteit van de rechter- naar de linkerhersenhelft en daarmee ga je van een alerte gestreste modus naar een staat van acceptatie.”

Waar kun je terecht als je wilt beginnen?

“De website van de VMBN kan je de weg wijzen. Ook op de site van ons onderzoekscentrum staan verschillende mindfulnessoefeningen en geleide meditaties.”

Anne Speckens is als hoogleraar psychiatrie verbonden aan de Radboud Universiteit en is oprichter van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness

Meniscusletsel van de knie

Afbeeldingsresultaten voor Blessure Knie

Operaties aan een versleten meniscus zijn in veruit de meeste gevallen zinloos. Voor alle groepen patiënten is therapie nuttiger dan zo’n operatie. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen na onderzoek.

Ze pleiten ervoor om voortaan in te zetten op preventie en oefentherapie. Volgens de onderzoekers moeten dit soort operaties hooguit nog in uitzonderlijke, specifieke gevallen uitgevoerd worden. “Alleen bij heel duidelijke klachten, zoals een knie die op slot zit of als strekken van de knie niet meer gaat”, licht promovendus Stan Wijn zijn onderzoek toe in een verklaring.

De meniscus is een schijfje kraakbeen in de knie. Dat kan door sport of slijtage scheuren. Zulke scheurtjes komen vrij veel voor en leveren niet altijd klachten op.

Uit onderzoeken is al vaak gebleken dat preventie en therapie over het algemeen meer nut hebben dan opereren. Toch worden operaties aan de meniscus nog veelvuldig uitgevoerd, omdat orthopeden vaak denken te weten bij wie een operatie wel zinvol is. Dat valt volgens de onderzoekers van het Radboudumc in de praktijk tegen.

Stoppen met meniscusoperaties bespaart jaarlijks miljoenen euro’s

De wetenschappers onderwierpen gegevens van 605 patiënten uit vier studies aan een uitgebreide analyse. Met behulp van kunstmatige intelligentie bekeken ze of er mogelijk subgroepen zijn bij wie opereren wél meerwaarde heeft.

Ze lieten de computer allerlei combinaties maken op basis van variabelen als leeftijd, geslacht, BMI, locatie van het scheurtje en de kniefunctie. Dat leidde tot een duidelijke uitkomst: voor geen enkele subgroep bleek een operatie beter.

Volgens de onderzoekers kan jaarlijks 11 tot 26 miljoen euro worden bespaard door te stoppen met onzinnige knieoperaties. Een van hun aanbevelingen is dat zorgverzekeraars moeten stoppen met het vergoeden van dit soort behandelingen in het buitenland. Want sommige patiënten die denken dat opereren wel het beste is, wijken uit naar andere landen als ze in Nederland geen operatie krijgen.

overgenomen uit Nu.nl artikel 2 februari 2023

Nachtangst bij kinderen

Elke avond is hetzelfde: je kind ligt net twee tot drie uur te slapen, als hij uit het niets heel hard begint te huilen en te gillen. Zo snel als je kunt, ren je naar hem toe, maar je kunt geen contact met hem maken. Wat kan er aan de hand zijn? En hoe voorkom je dat je kind bang wakker wordt? Kinderslaapcoach Marieke Jansen van Studio Uil legt uit.

Waarom schreeuwt mijn zoon vaak tijdens zijn slaap?

“Dat kan verschillende redenen hebben. Zo denk ik al snel aan een nachtmerrie of een nachtangst. Een nachtmerrie hoef ik denk ik niet uit te leggen, die heeft iedereen weleens, maar een nachtangst is wat anders.”

“Je kind ligt dan gewoon lekker te slapen als hij opeens begint te huilen, te gillen of te schreeuwen en overstuur is. Ook kan het zijn dat hij zwetend rechtop gaat zitten, gaat lopen of zelfs agressief wordt. Omdat je kind zijn ogen meestal open heeft, lijkt het alsof hij wakker is. Maar als je tegen hem praat of hem aanraakt, dan reageert hij niet.”

“Ik kan me voorstellen dat dit er voor ouders eng uitziet. Gelukkig is een nachtangst onschuldig, het kan dus geen kwaad voor het kind. De volgende ochtend herinnert hij het zich ook niet meer.”

Maar wat is het dan?

“Nachtangst komt voor in het eerste deel van de nacht (de avond), binnen één tot drie uur na het in slaap vallen. Het speelt zich af in de diepere fase van de non-remslaap (de fase vóór de remslaap). Hierdoor is je kind in een diepe slaap en heeft hij zelf niet door dat hij angst heeft in bed. De precieze oorzaak is niet bekend, maar sommige wetenschappers vermoeden dat het komt doordat de overgang naar de diepe slaap niet goed verloopt.”


Vaak zie je dat nachtangst rond hetzelfde tijdstip plaatsvindt. Dit kun je doorbreken door een week lang een logboek bij te houden.

Marieke Jansen, kinderslaapcoach


“Een nachtmerrie vindt overigens plaats in de fase van de remslaap. Hierbij bewegen je ogen steeds onder je oogleden, terwijl bepaalde gebeurtenissen worden opgeslagen in het langetermijngeheugen. Het is ook de fase van het emotioneel herstel. Vandaar dat je kunt gaan dromen en soms nachtmerries hebt.”

Wat kun je als ouder doen als je kind een nachtangst heeft?

“Eigenlijk kun je niet veel meer doen dan er gewoon voor hem te zijn. Probeer hem in ieder geval niet wakker te maken, want een kind met nachtangst heeft geen idee waarom hij zo bang is. Ondertussen schiet hij bij het plotseling wakker worden direct in de emoties die bij zijn stress horen en dat maakt zijn nachtangst alleen maar erger.”

“Blijf daarom bij hem en zorg dat de omgeving veilig is, zodat hij zich niet kan bezeren. Fluister verder troostende woorden. Soms kun je hem ook zachtjes even aanraken. Maar bij sommige kinderen werkt dat eerder averechts, waardoor ze zich juist gaan verweren.”

Heb je nog meer tips?

“Ja. Vaak zie je dat nachtangst rond hetzelfde tijdstip plaatsvindt. Dit kun je doorbreken door een week lang een logboek bij te houden met de tijdstippen waarop je kindje in slaap is gevallen en wanneer de nachtangst heeft plaatsgevonden. Zie je daar een patroon in, dan kun je overwegen je kindje vijftien tot dertig minuten voor het tijdstip van de nachtangst voorzichtig wakker te maken.”


Voor de algemene slaapkwaliteit is het handig om eventuele spanningen en stress overdag zoveel mogelijk te vermijden.

Marieke Jansen, kinderslaapcoach


“Hij hoeft zich alleen maar even om te draaien, dat is al genoeg. Zo onderbreek je zijn slaapcyclus, waardoor je kunt voorkomen dat hij een nachtangstaanval krijgt. Doe dit wel bij regelmatige nachtangst en houd het enige tijd vol om het patroon echt te doorbreken.”

Heeft nachtangst eigenlijk iets te maken met stress?

“Dat zou kunnen. Soms zie je ook dat er slaapgebrek, koorts, periodes van emotionele spanning of stress mee gepaard gaan. Toch is het voor de algemene slaapkwaliteit wel handig om eventuele spanningen en stress overdag zoveel mogelijk te vermijden.”

“Zorg daarom voor voldoende rustmomenten als je gedurende de dag verschillende activiteiten met je kind onderneemt. Bespreek verder ook dingen met hem. Bijvoorbeeld wat hij op de opvang of school heeft meegemaakt. Soms zit je kindje in een ontwikkelsprong die veel spanning met zich mee kan brengen.”

“Door erover te praten, kun je zorgen dat die spanning iets afneemt. Bouw de dag bovendien rustig af. Op een scherm vlak voor bedtijd is niet handig, want hierdoor komt een kind juist niet in zijn rustfase.”

“En wat ook goed is om te doen: let erop dat je kind niet oververmoeid is. Als hij overdag geen dutjes meer doet, dan zou ik aanraden je kind niet te laat naar bed te brengen. Oververmoeidheid kan aanleiding geven tot nachtangst en dat wil je natuurlijk voorkomen.”

Bij welke kinderen komt nachtangst het meest voor?

“Ieder kind kan een nachtangst ontwikkelen. Het komt meestal voor in de leeftijd van anderhalf tot twaalf jaar. Zo’n 3 tot 7 procent van de kinderen heeft er last van. Het grootste deel daarvan is jongen.”

En wat als de nachtangsten al maanden duren?

“Op zich is het niet gek als een nachtangst meerdere maanden duurt. Maar heeft je kind er langer dan drie maanden achtereen last van? Dan zou ik verder kijken en met je kind naar de huisarts of een gespecialiseerd slaapcentrum gaan.”

Overgenomen uit een artikel van NU.nl op 6 februari 2023

waarom zitten we in nederland zo veel?

Waarom sporten nadelige effecten van langdurig zitten niet opheft | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Overgenomen uit Nu.nl

wat gebeurt er in je hoofd tijdens je slaap

Dit is wat er in je hersenen gebeurt als je slaapt

Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we slapen? Heel veel, zeggen slaapexperts. Er bestaan diverse theorieën over welke functie die hersenactiviteit heeft. Een goede nachtrust zorgt er in ieder geval voor dat we overdag beter presteren.

Je gaat ’s nachts een aantal slaapfases door waar verschillende hersenactiviteit bij hoort, zegt slaap- en angstcoach Mark Schadenberg. “In de eerste fase neemt de hersenactiviteit af. Dit duurt ongeveer vijf tot twintig minuten. Daarna volgt de lichte slaap, je hersenen nemen op dat moment nog geluid waar. Als je in deze fase wakker wordt, heb je vaak het idee dat je nog niet geslapen hebt.” Pas in slaapfase drie, de diepe slaap, is je lichaam rustig en worden je hersenen juist weer enorm actief.

Annemarie Luik, slaaponderzoeker aan het Erasmus MC, legt uit dat onze hersenactiviteit gemeten kan worden via elektroden op de hoofdhuid. “Zo krijg je een soort golfpatroon te zien. Maar die golven verschillen van elkaar door de nacht heen. In diepe slaap zijn het hoge trage golven. In de REM-slaap (Rapid Eye Movement) zie je weer kleine snelle golfjes die meer lijken op de golven als we wakker zijn.”

Informatie opslaan in de juiste laatjes

Over de reden van de hersenactiviteit in onze slaap bestaan verschillende theorieën, zegt Luik. Een van de functies is het afvoeren van afvalstoffen van het brein. “Maar we verwerken bijvoorbeeld ook de dag als we slapen. Ook gebeurt er een stukje geheugenopslag in onze slaap.” Het geheugen wordt als het ware georganiseerd doordat ons brein ’s nachts alle gegevens die we overdag opdoen verwerkt en de informatie in de juiste laatjes weet op te bergen.

“Veel onbelangrijke informatie zal worden vergeten. Dit is nodig omdat je anders volloopt en niets meer kan onthouden.”

Mark Schadenberg, slaap- en angstcoach

Zo wordt alle kennis die je niet nodig hebt er ook uitgefilterd, zegt Schadenberg. “Veel onbelangrijke informatie zal worden vergeten. Dit is nodig omdat je anders overdag volloopt en je niets meer kan onthouden.” Ook vindt in je REM-slaap het emotionele herstel plaats. Alle complexe verbindingen gecontroleerd en hersteld, eigenlijk een soort APK van het brein. “Dit herstel geeft je overzicht en zo kun je dus weer beter dingen onthouden. En hierdoor kunnen we overdag soms ook ineens verbanden leggen.”

Ga naar de huisarts

Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat we overdag beter kunnen nadenken en presteren. Maar worden onze hersenen dan nooit moe van al die activiteit overdag én ’s nachts? Vergelijk het met andere organen in ons lichaam, zegt Luik, die hoeven ook niet uit te rusten. “Ons hart werkt gelukkig ook gewoon door, hetzelfde geldt voor de hersenen. Die hoeven nooit te stoppen om uit te rusten, zo zijn ze gemaakt.”

Ook als je een nacht niet goed slaapt, kun je overdag vaak nog best prima functioneren. Luik: “Eén slechte nacht heeft niet direct gevolgen voor onze gezondheid, van af en toe een paar ook niet. Maar als het slechte slapen je leven gaat beïnvloeden, dan wordt het een probleem. Ga dan alsjeblieft naar de huisarts. Mensen vinden slaap helaas vaak niet snel belangrijk genoeg om mee naar een arts te gaan. Maar het is zonde om ermee rond te blijven lopen. Psychische hulp helpt je vaak al een heel eind op weg.”

Het gaat ook om de kwaliteit van slaap

Je kunt er vrij gemakkelijk achterkomen of je genoeg slaapt. Word je niet uitgerust wakker of echt alleen door de wekker en gaat overdag alles moeizamer? Dan is de kans groot dat je te kort hebt geslapen. Luik: ” Maar je ziet ook bij mensen die lange tijd niet goed slapen dat ze minder goed kunnen worden in het beoordelen van hun slaap en functioneren. Net als mensen die gedronken hebben zichzelf overschatten op de weg.”

“Heb je goed geslapen en was de kwaliteit van je slaap goed, dan zal je in de ochtend fit en uitgerust wakker worden.”

Mark Schadenberg, slaap-en angstcoach

Ook Schadenberg gelooft dat je lichaam het antwoord heel goed zelf kan geven. “Heb je goed geslapen en was de kwaliteit van je slaap goed, dan zal je in de ochtend fit en uitgerust wakker worden. Slaap je te kort of niet goed, dan zal je moe en versuft zijn. Je humeur is dan waarschijnlijk ook niet al te best en heb je het idee dat je jezelf door de dag heen moet slepen.”

Zowel Luik als Schadenberg zeggen: het gaat niet alleen om de lengte van je nachtrust, maar ook om de kwaliteit ervan. Schadenberg: “Ik zie veel mensen in mijn coachingspraktijk die wel aan het aantal uur komen maar die toch niet goed herstellen omdat de slaapkwaliteit slecht is.” ” Slaap je acht uur lang, maar ben je bij wijze van spreken elke vijf minuten wakker geworden, dan heb je wel lang maar niet goed geslapen”, zegt Luik.

Moeite met slapen? Vier tips voor een betere nachtrust

Zorg voor goede basisomstandigheden

Heel veel dingen hebben invloed op je nachtrust. Luik: “Maar er zijn wel een aantal simpele randvoorwaarden die altijd helpen. Maak het goed donker in je slaapkamer en stil. Al zal dat nu lastig gaan als je de ramen open wil houden vanwege het warme weer. Dan kunnen oordoppen goed helpen.” Temperatuur speelt ook een grote rol. Dat zegt ook Schadenberg. “Zorg voor een kamertemperatuur van tussen de 15 en 18 graden.” Maar kijk ook eens kritisch naar je bed. Lig je comfortabel en kun je gemakkelijk je warmte kwijt?

Verminder stress overdag

Schadenberg laat weten dat je ’s nachts beter slaapt als je overdag minder prikkels te verwerken krijgt. “Onze hersenen lopen over van de informatie. We krijgen nu meer prikkels in een jaar dan vroeger tijdens de hele middeleeuwen.” Plan wat vaker meer tijd voor jezelf in, doe dingen die je leuk vindt om te doen. Want piekeren en stress liggen op de loer. En als je slechter in je vel komt te zitten, slaap je minder goed, zegt Luik. “Dat versterkt elkaar ook: als je minder goed slaapt, ga je je mentaal steeds slechter voelen.”

“Je lichaam houdt enorm van regelmaat. Als je een slaaproutine creëert, weet je lijf wat er gaat komen.”

Annemarie Luik, slaaponderzoeker

Creëer een slaaproutine

Stress minderen lukt ook door een ritme te creëren. “Je lichaam houdt enorm van regelmaat. Als je een slaaproutine creëert, weet je lijf wat er gaat komen”, zegt Luik. Ga op een vast tijdstip naar bed, sta ’s ochtends op hetzelfde uur op en eet op vaste tijden. Dan raakt je biologische klok niet ontregeld. En zet de avondroutine al een uur voor je gaat slapen in, tipt Schadenberg: “Ik adviseer mensen de 20/20/20-methode. Het eerste blok staat voor twintig minuten alles klaarmaken voor de nacht en klaarzetten voor de volgende ochtend. Daarna een blok persoonlijke verzorging en het laatste blok ontspanning.” Zorg er dan ook voor dat je geen telefoon, tv of iPad meer binnen handbereik hebt.

Focus niet te veel op het slapen

Slaap je niet goed? Probeer daar dan niet teveel op te focussen. Als je de tijd ziet wegtikken, dan helpt in jezelf herhalen ‘Ik moet nu slapen’ averechts. Blijf ook niet naar de wekker staren, die kun je beter omdraaien, zegt Luik. “De stress van het moeten slapen maar niet kunnen, moet je niet met je bed gaan associëren. Dat moet een ontspannen plek blijven. Dus ga er even uit als je gaat liggen piekeren. Je kunt ook altijd even een lijstje maken met dingen waar je je morgen wel weer druk om gaat maken, ’s nachts kun je daar meestal toch niets meer aan doen.”

Artikel overgenomen uit Nu.nl

Als je kindje niet wilt slapen: Artikel overgenomen uit Nu.nl

Mijn kind valt niet alleen in slaap: 'Een patroon is niet zomaar doorbroken'

Mijn kind valt niet alleen in slaap: ‘Een patroon is niet zomaar doorbroken’

Wanneer moet dat speentje echt de prullenbak in? Hoe zorg ik voor babyvoeding zonder microplastics? En is het wel normaal dat mijn kleuter geen vriendjes heeft? Wekelijks legt NU.nl een opvoedvraag voor aan een expert of ervaringsdeskundige. Deze week is dat: “Mijn dochter valt alleen in slaap als ik op haar kamer blijf. Hoe leer ik haar zelf in slaap te komen?”

Naar beneden gaan, je kind laten huilen en wachten tot het uitgeput in slaap valt? Dat advies is achterhaald, vertelt Francis Lanen, grondlegger van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten. “Een kind zal uiteindelijk een keer in slaap vallen, maar wél enorm gestrest en angstig.” Slapen krijgt dan een negatieve associatie. “Dat wil je juist voorkomen. Je wil niet dat in bed gelegd worden met onveiligheid wordt geassocieerd.”

“In de eerste maanden is het vooral belangrijk dat een kind zich veilig, goed gevoed en comfortabel voelt.”

Francis Lanen, Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten

Een baby kun je niet verwennen

Vaste patronen rond het slapengaan, zoals op de kamer blijven tot een kind slaapt, sluipen er vaak in vanuit de babytijd. Die patronen zijn niet vreemd. Tot een maand of vijf kun je een baby niet verwennen, benadrukt Lanen. “In de eerste maanden is het vooral belangrijk dat een kind zich veilig, goed gevoed en comfortabel voelt. Dus: draag je kindje bij je, zorg voor huid-op-huidcontact en laat je baby in je nabijheid in slaap vallen. Dat is alleen maar goed voor de hechting.” Maar wieg je je kindje met negen maanden nog steeds in slaap? Dan kan een kind er zó afhankelijk van zijn geworden, dat je er niet zomaar meer van loskomt.

Als zo’n patroon eenmaal ontstaan is, adviseert Lanen om het rustig en gestaag te gaan doorbreken. “Bijvoorbeeld door jouw matras naast het bed van je kindje te leggen en daar te gaan slapen. Als je kind wakker is, voelt het zich veilig. Vervolgens leg je het matras steeds iets verder weg. Op een gegeven moment vervang je het matras door een stoel, die je in kleine stapjes naar de deuropening schuift. Troost je kind als het nodig is. Zo went je kind geleidelijk aan meer afstand en zelfregulatie, zonder de veiligheid te verliezen.”

“Als ouder moet je goed uitgerust zijn en je geduld kunnen bewaren als je je kind naar bed brengt.”

Francis Lanen, Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten.

Temperament kan een rol spelen

Laat je kind zich niet makkelijk sussen? Als medische oorzaken uitgesloten zijn, kan het temperament van de baby een rol spelen, en ook de vermoeidheid van de ouders mag volgens Lanen niet worden onderschat. “Als ouders op hun tandvlees lopen en hun kind het liefst achter het behang zouden plakken, dan voelt een kind dat aan. Als ouder moet je goed uitgerust zijn en je geduld kunnen bewaren als je je kind naar bed brengt.”

Om slaapproblemen te voorkomen, adviseert Lanen ouders om kinderen vanaf jonge leeftijd al in kleine stapjes te laten wennen aan zelfstandig te gaan slapen. “Vanaf een maand of zes kun je daar echt werk van gaan maken.” Dat is ook een mooie leeftijd om te starten met een knuffeltje. “Een kind kan zo’n knuffel gaan verbinden met slaap. Op die manier kun je positieve slaapassociaties creëren.” Ook vaste routines helpen. “Je kindje leert dan: na het badderen krijg ik een voeding, daarna word ik voorgelezen en vervolgens is het tijd om te gaan slapen.”

Gebroken nachten horen erbij. Maar wanneer gaat je baby doorslapen? En wat als je baby een nachtbraker blijft? Hoe en vanaf wanneer kun je doorslapen stimuleren?

Wakker in wiegje

Nog een tip van de slaapoefentherapeut: leg je baby ook eens wakker in het wiegje om te gaan slapen. “Gaat je kindje huilen? Dan kan je het troosten. Je biedt dus wel de nabijheid en veiligheid die je baby nodig heeft, maar je kindje gaat uiteindelijk steeds meer zelf zoeken naar maniertjes om rust te vinden. Zo went een kind rustig aan het idee dat het de ouders minder nodig heeft om in slaap te komen, en blijft het zich veilig voelen.”

kinderen in coronatijd

https://www.nu.nl/kind-gezin/6100649/muisarmpjes-en-tabletnekken-hoe-komen-kinderen-de-coronaschermtijd-door.html

Wat kan ik doen tegen artrose in de knie

https://www.nu.nl/gezondheid/6099036/wat-moet-ik-doen-tegen-artrose-in-mijn-knie.html

thuis werken: heb jij je thuiswerkplek goed ingericht?

https://www.nu.nl/advertorial-kieskeurig-advertorial/6101220/hier-moet-de-ideale-thuiswerkplek-minstens-aan-voldoen.html

Het volgen van Oefentherapie kan andere vormen van zorg verminderen

https://www.ecorys.com/nl/nederland/latest-news/substitutie-van-zorg-oefen-en-fysiotherapie-kunnen-andere-vormen-van-zorg?fbclid=IwAR26SFd8HmyKKKLGThQ92_Pef8VruULvjRzt73COdSYuC0PkWhtGfGaVqfU

ademhaling met mondkapje op belangrijker dan ooit

https://www.nu.nl/advertorial-zilveren-kruis/6095857/mondkapje-maakt-op-de-juiste-manier-ademhalen-nog-belangrijker.html

Als doorslapen niet lukt…. tips om te proberen

Probeer slaaprestrictie bij niet doorslapen.

Een slaapprobleem beïnvloedt het hele gezin.

https://www.nu.nl/kind-gezin/6099267/als-slapen-niet-vanzelf-gaat-een-slaapprobleem-beinvloedt-het-hele-gezin.html

Zo voorkom je rug- en nekklachten bij langdurig thuiswerken.

https://www.nu.nl/werk/6101452/zo-voorkom-je-rug-en-nekklachten-bij-langdurig-thuiswerken.html

slaaprestrictie

Probeer slaaprestrictie bij niet doorslapen.

rugklachten

https://eur04.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Fgezondheid%2F6091009%2Fmijn-rug-doet-pijn-heb-ik-een-hernia.html&data=04%7C01%7C%7C3ded90dae5894fb0d69c08d89cfb57e2%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637431950602582539%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=%2FsUnR1vsHzRuJkjlSoy5vZkMVBNjCnQyLVZ93gro8jY%3D&reserved=0

nachtmerries

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/zo-stoppen-nachtmerries/?fbclid=IwAR3LRjkP64N6zL51pzBbNlyjAog6RJsmXrq7R6yvlKmE6czbJNXV7ztlkPA

waarom moet je toch naar buiten in de winter?

https://eur05.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Fgezondheid%2F6092259%2Fwaarom-je-toch-naar-buiten-moet-in-de-winter.html&data=04%7C01%7C%7C41a7e48c38ad4612976d08d89cfb4298%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637431950247259654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=GWhz3KwAcj93yNYh1F0e3tbvlYe7BhXEHWRwp4DXi%2FM%3D&reserved=0

de perfecte powernap!

https://www.nu.nl/gezondheid/6081926/slaaponderzoeker-de-perfecte-powernap-duurt-tussen-de-10-en-25-minuten.html

artikel over het mechanisme van de knie

https://www.nu.nl/wetenschap/6090086/waarom-de-menselijke-knie-in-elkaar-steekt-als-een-zwitsers-uurwerk.html

hyperventilatie

https://www.nu.nl/gezondheid/6083334/hyperventilatie-doordat-je-vergeet-uit-te-ademen-wordt-het-erger.html

interessant artikel over slaapverlamming

https://www.nu.nl/gezondheid/6089218/slaapverlamming-wat-is-dat-ik-kan-zien-maar-mijn-lichaam-niet-bewegen.html

Wat is slapeloosheid en wat kun je ertegen doen?

Nieuw artikel om te lezen , mocht je jezelf hierin herkennen neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden

 

Kijk voor het volledige artikel op Nu.nl:

https://nam10.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Fgezondheid%2F5979341%2Fwat-is-slapeloosheid-en-wat-kun-je-ertegen-doen.html&data=02%7C01%7C%7Ce8c116fd08fb4e4ebab408d747ed33a7%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637056956399884606&sdata=zO20AkWzrNchgP0c7cUiTQsmJmBjvm1vC81cmYDxeWA%3D&reserved=0

Kinderen slapen steeds slechter en dít is volgens wetenschappers de oorzaak.

Bron: https://www.jmouders.nl, 18 okt 2018 Steeds meer kinderen worstelen met slaapproblemen.

The Guardian publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat social media en telefoons voor bedtijd de belangrijkste boosdoeners zijn.

Slaapstoornis

In de afgelopen zes jaar is het aantal kinderen dat met een slaapstoornis in het ziekenhuis werd opgenomen exorbitant gestegen. In 2012 waren het nog 6520 kinderen onder de 16 jaar, in dit jaar is dat aantal gestegen naar 9429 kinderen. En dan hebben we het alleen nog maar over Engeland.

Goed ouderschap

Experts zeggen echter dat het niet de bedoeling is om social media nu in het verdomhoekje te duwen. ‘We weten dat het blauwe licht van beeldschermen een goede nachtrust in de weg staat, maar dat heeft meer te maken met goed ouderschap dan met social media’, zegt Tanya Goodin, schrijver van het boek Digital Detox en Stop staring at screens. ‘Als kinderen tot laat op hun telefoon en social media zitten is dat de schuld van de ouders, maar niet van de social media-bedrijven.’ Ook Vicki Dawson van de Children’s Sleep Charity benadrukt dat het belangrijk is dat ouders strict omgaan met bedtijden. ‘We zien steeds meer gezinnen waarin beide ouders werken. Dit heeft vaak als gevolg dat kinderen later naar bed gaan. De bedtijd-routine wordt gehaast gedaan of soms zelfs helemaal overgeslagen.’ En dat terwijl zo’n routine essentieel is voor kinderen voor een gezond slaappatroon. ‘Het voedingspatroon speelt ook een belangrijke rol. Het effect van suiker en energiedrankjes werkt tot ‘s avonds door.’

Overgewicht

Niet alleen social media en telefoons krijgen de schuld van deze toename van slapeloosheid. Ook overgewicht en mentale gezondheid zijn belangrijke factoren. Overgewicht leidt tot slaapapneu, wat een van de belangrijkste slaapstoornissen is. Niet genoeg slapen, vergroot ook weer de kans op overgewicht, wat resulteert in een vicieuze cirkel.

Hormonen

‘We onderscheiden twee belangrijke epidemieën onder kinderen. De een is overgewicht, de ander is mentale gezondheid. Het onderliggende probleem van deze twee is slaap’, zegt Michael Furqahar van het Evelina kinderziekenhuis en consultant in slaapmedicatie. ‘We dachten altijd dat slaapproblemen een consequentie waren van obesitas, maar begrijpen steeds meer dat slapeloosheid juist leidt tot obesitas. Wanneer je te weinig slaapt, reageert het lichaam door de hormonen die honger en smaak reguleren aan te passen. Je verlangt naar ongezonde dingen wanneer je moe bent.’ Zijn advies: ervoor zorgen dat kinderen aan het einde van de dag echt tot rust komen. Laat kinderen in ieder geval een uur voor het slapen gaan niet meer bezig zijn met hun telefoon.

De juiste houding

Twijfelt u aan uw houding bij staan of zitten en ontwikkeld u klachten bij het langdurig staan of zitten?
Kijk dan eens op onderstaande links voor tips over de juiste houding en oefeningen die u kunt doen om
uw klachten te verminderen.

Verkeerde houding nek:
www.hierhebikpijn.nl/aandoening/88/cervicaal-houdingssyndroom
Goede staande houding:
www.mijnoefening.nl/oefeningen/486/de-beste-houding—staand
Goede zithouding:
www.mijnoefening.nl/oefeningen/145/de-beste-zithouding
Meer houdingen?
www.mijnoefening.nl