header_rug en bekken klachten
Houdingsverbetering

Houdingsverbetering

Een inactieve houding en/of verkeerd bewegen kunnen leiden tot pijn- of andere klachten. Vaak zijn verkeerde gewoonten de oorzaak van een slechte houding en verkeerde bewegingen. Dit heeft met (aangeleerd) bewegingsgedrag te maken. Maar ook aanleg en verschillende ziekten kunnen de houding en bewegen (negatief) beïnvloeden. Houdingsafwijkingen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar komen vaak voor in de puberteit. In deze periode verandert veel in het leven van de puber. Hun lichaam en zelfbeeld verandert, wat soms onzekerheid met zich mee brengt. Dit is vaak zichtbaar aan hun houding. Ze gaan meer “hangen” en zitten sneller onderuitgezakt. Daarnaast brengen zij meer tijd door met computer, spelletjesconsoles en TV. Een goede houding en een goede manier van bewegen kunt u leren: U kunt hiermee ook preventief aan de slag gaan om klachten te voorkomen! Klachten De meeste mensen die preventief komen om hun houding te verbeteren hebben geen of nauwelijks klachten, maar voelen zich beter bij een goede houding of willen zekerder overkomen. Er zijn bepaalde klachten die veelvuldig voorkomen en waarbij behandeling door een oefentherapeut zich bij uitstek leent ter voorkoming van grotere problemen.

Klachten die kunnen ontstaan

  • Scoliose; een zijdelingse verkromming van de rug met een draaicomponent erin, mensen staan soms ‘úit het lood’ of bij bukken ontstaat er een asymmetrie in de rug, vooral bij de ribben. Scoliose ontstaat vaak gedurende de puberteit en bij tijdige aanpak is dit vaak voor een deel corrigeerbaar.
  • Versterkte kyfose; dit is een ‘te bolle bovenrug’, mensen hebben de neiging krom voorover te staan of te hangen. Tevens komt dit beeld voor bij ziektes als M. Scheuermann en M. Bechterew.
  • Versterkte lordose; dit is een te holle onderrug. Vooral vrouwen en kinderen hebben hier last van en hierdoor kunnen ook rug- en bekkenklachten ontstaan.
  • Hypermobiliteit; de banden in het lichaam zijn hierbij veel te soepel waardoor de gewrichten overbelast worden omdat de grens van bewegen niet aan te duiden is. Te soepel is dus even vervelend als te stijf.

Waar gaan we aan werken.

  • Aanleren van de goede lichaamshouding en bewegingen, aangepast aan uw persoonlijke mogelijkheden en wensen.
  • Spierversterking rug, buik en benen.
  • Inzicht krijgen in voorkeurshouding en -bewegingen.
  • Symmetrie aanleren in bewegen.
  • Soepel houden van de wervelkolom, ontspannen van overbelaste spieren en rekken van verkorte spieren.
  • Core stability, training van de dieper gelegen houdingsspieren die ervoor zorgen dat een goede houding voor langere tijd volgehouden kan worden zonder hier te veel over na te denken gedurende de dag.