Spring naar content

Beter in beweging

Nieuws

waarom zitten we in nederland zo veel?

Waarom sporten nadelige effecten van langdurig zitten niet opheft | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Overgenomen uit Nu.nl

wat gebeurt er in je hoofd tijdens je slaap

Dit is wat er in je hersenen gebeurt als je slaapt

Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we slapen? Heel veel, zeggen slaapexperts. Er bestaan diverse theorieën over welke functie die hersenactiviteit heeft. Een goede nachtrust zorgt er in ieder geval voor dat we overdag beter presteren.

Je gaat ’s nachts een aantal slaapfases door waar verschillende hersenactiviteit bij hoort, zegt slaap- en angstcoach Mark Schadenberg. “In de eerste fase neemt de hersenactiviteit af. Dit duurt ongeveer vijf tot twintig minuten. Daarna volgt de lichte slaap, je hersenen nemen op dat moment nog geluid waar. Als je in deze fase wakker wordt, heb je vaak het idee dat je nog niet geslapen hebt.” Pas in slaapfase drie, de diepe slaap, is je lichaam rustig en worden je hersenen juist weer enorm actief.

Annemarie Luik, slaaponderzoeker aan het Erasmus MC, legt uit dat onze hersenactiviteit gemeten kan worden via elektroden op de hoofdhuid. “Zo krijg je een soort golfpatroon te zien. Maar die golven verschillen van elkaar door de nacht heen. In diepe slaap zijn het hoge trage golven. In de REM-slaap (Rapid Eye Movement) zie je weer kleine snelle golfjes die meer lijken op de golven als we wakker zijn.”

Informatie opslaan in de juiste laatjes

Over de reden van de hersenactiviteit in onze slaap bestaan verschillende theorieën, zegt Luik. Een van de functies is het afvoeren van afvalstoffen van het brein. “Maar we verwerken bijvoorbeeld ook de dag als we slapen. Ook gebeurt er een stukje geheugenopslag in onze slaap.” Het geheugen wordt als het ware georganiseerd doordat ons brein ’s nachts alle gegevens die we overdag opdoen verwerkt en de informatie in de juiste laatjes weet op te bergen.

“Veel onbelangrijke informatie zal worden vergeten. Dit is nodig omdat je anders volloopt en niets meer kan onthouden.”

Mark Schadenberg, slaap- en angstcoach

Zo wordt alle kennis die je niet nodig hebt er ook uitgefilterd, zegt Schadenberg. “Veel onbelangrijke informatie zal worden vergeten. Dit is nodig omdat je anders overdag volloopt en je niets meer kan onthouden.” Ook vindt in je REM-slaap het emotionele herstel plaats. Alle complexe verbindingen gecontroleerd en hersteld, eigenlijk een soort APK van het brein. “Dit herstel geeft je overzicht en zo kun je dus weer beter dingen onthouden. En hierdoor kunnen we overdag soms ook ineens verbanden leggen.”

Ga naar de huisarts

Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat we overdag beter kunnen nadenken en presteren. Maar worden onze hersenen dan nooit moe van al die activiteit overdag én ’s nachts? Vergelijk het met andere organen in ons lichaam, zegt Luik, die hoeven ook niet uit te rusten. “Ons hart werkt gelukkig ook gewoon door, hetzelfde geldt voor de hersenen. Die hoeven nooit te stoppen om uit te rusten, zo zijn ze gemaakt.”

Ook als je een nacht niet goed slaapt, kun je overdag vaak nog best prima functioneren. Luik: “Eén slechte nacht heeft niet direct gevolgen voor onze gezondheid, van af en toe een paar ook niet. Maar als het slechte slapen je leven gaat beïnvloeden, dan wordt het een probleem. Ga dan alsjeblieft naar de huisarts. Mensen vinden slaap helaas vaak niet snel belangrijk genoeg om mee naar een arts te gaan. Maar het is zonde om ermee rond te blijven lopen. Psychische hulp helpt je vaak al een heel eind op weg.”

Het gaat ook om de kwaliteit van slaap

Je kunt er vrij gemakkelijk achterkomen of je genoeg slaapt. Word je niet uitgerust wakker of echt alleen door de wekker en gaat overdag alles moeizamer? Dan is de kans groot dat je te kort hebt geslapen. Luik: ” Maar je ziet ook bij mensen die lange tijd niet goed slapen dat ze minder goed kunnen worden in het beoordelen van hun slaap en functioneren. Net als mensen die gedronken hebben zichzelf overschatten op de weg.”

“Heb je goed geslapen en was de kwaliteit van je slaap goed, dan zal je in de ochtend fit en uitgerust wakker worden.”

Mark Schadenberg, slaap-en angstcoach

Ook Schadenberg gelooft dat je lichaam het antwoord heel goed zelf kan geven. “Heb je goed geslapen en was de kwaliteit van je slaap goed, dan zal je in de ochtend fit en uitgerust wakker worden. Slaap je te kort of niet goed, dan zal je moe en versuft zijn. Je humeur is dan waarschijnlijk ook niet al te best en heb je het idee dat je jezelf door de dag heen moet slepen.”

Zowel Luik als Schadenberg zeggen: het gaat niet alleen om de lengte van je nachtrust, maar ook om de kwaliteit ervan. Schadenberg: “Ik zie veel mensen in mijn coachingspraktijk die wel aan het aantal uur komen maar die toch niet goed herstellen omdat de slaapkwaliteit slecht is.” ” Slaap je acht uur lang, maar ben je bij wijze van spreken elke vijf minuten wakker geworden, dan heb je wel lang maar niet goed geslapen”, zegt Luik.

Moeite met slapen? Vier tips voor een betere nachtrust

Zorg voor goede basisomstandigheden

Heel veel dingen hebben invloed op je nachtrust. Luik: “Maar er zijn wel een aantal simpele randvoorwaarden die altijd helpen. Maak het goed donker in je slaapkamer en stil. Al zal dat nu lastig gaan als je de ramen open wil houden vanwege het warme weer. Dan kunnen oordoppen goed helpen.” Temperatuur speelt ook een grote rol. Dat zegt ook Schadenberg. “Zorg voor een kamertemperatuur van tussen de 15 en 18 graden.” Maar kijk ook eens kritisch naar je bed. Lig je comfortabel en kun je gemakkelijk je warmte kwijt?

Verminder stress overdag

Schadenberg laat weten dat je ’s nachts beter slaapt als je overdag minder prikkels te verwerken krijgt. “Onze hersenen lopen over van de informatie. We krijgen nu meer prikkels in een jaar dan vroeger tijdens de hele middeleeuwen.” Plan wat vaker meer tijd voor jezelf in, doe dingen die je leuk vindt om te doen. Want piekeren en stress liggen op de loer. En als je slechter in je vel komt te zitten, slaap je minder goed, zegt Luik. “Dat versterkt elkaar ook: als je minder goed slaapt, ga je je mentaal steeds slechter voelen.”

“Je lichaam houdt enorm van regelmaat. Als je een slaaproutine creëert, weet je lijf wat er gaat komen.”

Annemarie Luik, slaaponderzoeker

Creëer een slaaproutine

Stress minderen lukt ook door een ritme te creëren. “Je lichaam houdt enorm van regelmaat. Als je een slaaproutine creëert, weet je lijf wat er gaat komen”, zegt Luik. Ga op een vast tijdstip naar bed, sta ’s ochtends op hetzelfde uur op en eet op vaste tijden. Dan raakt je biologische klok niet ontregeld. En zet de avondroutine al een uur voor je gaat slapen in, tipt Schadenberg: “Ik adviseer mensen de 20/20/20-methode. Het eerste blok staat voor twintig minuten alles klaarmaken voor de nacht en klaarzetten voor de volgende ochtend. Daarna een blok persoonlijke verzorging en het laatste blok ontspanning.” Zorg er dan ook voor dat je geen telefoon, tv of iPad meer binnen handbereik hebt.

Focus niet te veel op het slapen

Slaap je niet goed? Probeer daar dan niet teveel op te focussen. Als je de tijd ziet wegtikken, dan helpt in jezelf herhalen ‘Ik moet nu slapen’ averechts. Blijf ook niet naar de wekker staren, die kun je beter omdraaien, zegt Luik. “De stress van het moeten slapen maar niet kunnen, moet je niet met je bed gaan associëren. Dat moet een ontspannen plek blijven. Dus ga er even uit als je gaat liggen piekeren. Je kunt ook altijd even een lijstje maken met dingen waar je je morgen wel weer druk om gaat maken, ’s nachts kun je daar meestal toch niets meer aan doen.”

Artikel overgenomen uit Nu.nl

Als je kindje niet wilt slapen: Artikel overgenomen uit Nu.nl

Mijn kind valt niet alleen in slaap: 'Een patroon is niet zomaar doorbroken'

Mijn kind valt niet alleen in slaap: ‘Een patroon is niet zomaar doorbroken’

Wanneer moet dat speentje echt de prullenbak in? Hoe zorg ik voor babyvoeding zonder microplastics? En is het wel normaal dat mijn kleuter geen vriendjes heeft? Wekelijks legt NU.nl een opvoedvraag voor aan een expert of ervaringsdeskundige. Deze week is dat: “Mijn dochter valt alleen in slaap als ik op haar kamer blijf. Hoe leer ik haar zelf in slaap te komen?”

Naar beneden gaan, je kind laten huilen en wachten tot het uitgeput in slaap valt? Dat advies is achterhaald, vertelt Francis Lanen, grondlegger van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten. “Een kind zal uiteindelijk een keer in slaap vallen, maar wél enorm gestrest en angstig.” Slapen krijgt dan een negatieve associatie. “Dat wil je juist voorkomen. Je wil niet dat in bed gelegd worden met onveiligheid wordt geassocieerd.”

“In de eerste maanden is het vooral belangrijk dat een kind zich veilig, goed gevoed en comfortabel voelt.”

Francis Lanen, Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten

Een baby kun je niet verwennen

Vaste patronen rond het slapengaan, zoals op de kamer blijven tot een kind slaapt, sluipen er vaak in vanuit de babytijd. Die patronen zijn niet vreemd. Tot een maand of vijf kun je een baby niet verwennen, benadrukt Lanen. “In de eerste maanden is het vooral belangrijk dat een kind zich veilig, goed gevoed en comfortabel voelt. Dus: draag je kindje bij je, zorg voor huid-op-huidcontact en laat je baby in je nabijheid in slaap vallen. Dat is alleen maar goed voor de hechting.” Maar wieg je je kindje met negen maanden nog steeds in slaap? Dan kan een kind er zó afhankelijk van zijn geworden, dat je er niet zomaar meer van loskomt.

Als zo’n patroon eenmaal ontstaan is, adviseert Lanen om het rustig en gestaag te gaan doorbreken. “Bijvoorbeeld door jouw matras naast het bed van je kindje te leggen en daar te gaan slapen. Als je kind wakker is, voelt het zich veilig. Vervolgens leg je het matras steeds iets verder weg. Op een gegeven moment vervang je het matras door een stoel, die je in kleine stapjes naar de deuropening schuift. Troost je kind als het nodig is. Zo went je kind geleidelijk aan meer afstand en zelfregulatie, zonder de veiligheid te verliezen.”

“Als ouder moet je goed uitgerust zijn en je geduld kunnen bewaren als je je kind naar bed brengt.”

Francis Lanen, Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten.

Temperament kan een rol spelen

Laat je kind zich niet makkelijk sussen? Als medische oorzaken uitgesloten zijn, kan het temperament van de baby een rol spelen, en ook de vermoeidheid van de ouders mag volgens Lanen niet worden onderschat. “Als ouders op hun tandvlees lopen en hun kind het liefst achter het behang zouden plakken, dan voelt een kind dat aan. Als ouder moet je goed uitgerust zijn en je geduld kunnen bewaren als je je kind naar bed brengt.”

Om slaapproblemen te voorkomen, adviseert Lanen ouders om kinderen vanaf jonge leeftijd al in kleine stapjes te laten wennen aan zelfstandig te gaan slapen. “Vanaf een maand of zes kun je daar echt werk van gaan maken.” Dat is ook een mooie leeftijd om te starten met een knuffeltje. “Een kind kan zo’n knuffel gaan verbinden met slaap. Op die manier kun je positieve slaapassociaties creëren.” Ook vaste routines helpen. “Je kindje leert dan: na het badderen krijg ik een voeding, daarna word ik voorgelezen en vervolgens is het tijd om te gaan slapen.”

Gebroken nachten horen erbij. Maar wanneer gaat je baby doorslapen? En wat als je baby een nachtbraker blijft? Hoe en vanaf wanneer kun je doorslapen stimuleren?

Wakker in wiegje

Nog een tip van de slaapoefentherapeut: leg je baby ook eens wakker in het wiegje om te gaan slapen. “Gaat je kindje huilen? Dan kan je het troosten. Je biedt dus wel de nabijheid en veiligheid die je baby nodig heeft, maar je kindje gaat uiteindelijk steeds meer zelf zoeken naar maniertjes om rust te vinden. Zo went een kind rustig aan het idee dat het de ouders minder nodig heeft om in slaap te komen, en blijft het zich veilig voelen.”

kinderen in coronatijd

https://www.nu.nl/kind-gezin/6100649/muisarmpjes-en-tabletnekken-hoe-komen-kinderen-de-coronaschermtijd-door.html

Wat kan ik doen tegen artrose in de knie

https://www.nu.nl/gezondheid/6099036/wat-moet-ik-doen-tegen-artrose-in-mijn-knie.html

thuis werken: heb jij je thuiswerkplek goed ingericht?

https://www.nu.nl/advertorial-kieskeurig-advertorial/6101220/hier-moet-de-ideale-thuiswerkplek-minstens-aan-voldoen.html

Het volgen van Oefentherapie kan andere vormen van zorg verminderen

https://www.ecorys.com/nl/nederland/latest-news/substitutie-van-zorg-oefen-en-fysiotherapie-kunnen-andere-vormen-van-zorg?fbclid=IwAR26SFd8HmyKKKLGThQ92_Pef8VruULvjRzt73COdSYuC0PkWhtGfGaVqfU

ademhaling met mondkapje op belangrijker dan ooit

https://www.nu.nl/advertorial-zilveren-kruis/6095857/mondkapje-maakt-op-de-juiste-manier-ademhalen-nog-belangrijker.html

Als doorslapen niet lukt…. tips om te proberen

Probeer slaaprestrictie bij niet doorslapen.

Een slaapprobleem beïnvloedt het hele gezin.

https://www.nu.nl/kind-gezin/6099267/als-slapen-niet-vanzelf-gaat-een-slaapprobleem-beinvloedt-het-hele-gezin.html

Zo voorkom je rug- en nekklachten bij langdurig thuiswerken.

https://www.nu.nl/werk/6101452/zo-voorkom-je-rug-en-nekklachten-bij-langdurig-thuiswerken.html

slaaprestrictie

Probeer slaaprestrictie bij niet doorslapen.

rugklachten

https://eur04.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Fgezondheid%2F6091009%2Fmijn-rug-doet-pijn-heb-ik-een-hernia.html&data=04%7C01%7C%7C3ded90dae5894fb0d69c08d89cfb57e2%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637431950602582539%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=%2FsUnR1vsHzRuJkjlSoy5vZkMVBNjCnQyLVZ93gro8jY%3D&reserved=0

nachtmerries

Zo stoppen je nachtmerries

waarom moet je toch naar buiten in de winter?

https://eur05.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Fgezondheid%2F6092259%2Fwaarom-je-toch-naar-buiten-moet-in-de-winter.html&data=04%7C01%7C%7C41a7e48c38ad4612976d08d89cfb4298%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637431950247259654%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=GWhz3KwAcj93yNYh1F0e3tbvlYe7BhXEHWRwp4DXi%2FM%3D&reserved=0

de perfecte powernap!

https://www.nu.nl/gezondheid/6081926/slaaponderzoeker-de-perfecte-powernap-duurt-tussen-de-10-en-25-minuten.html

artikel over het mechanisme van de knie

https://www.nu.nl/wetenschap/6090086/waarom-de-menselijke-knie-in-elkaar-steekt-als-een-zwitsers-uurwerk.html

hyperventilatie

https://www.nu.nl/gezondheid/6083334/hyperventilatie-doordat-je-vergeet-uit-te-ademen-wordt-het-erger.html

interessant artikel over slaapverlamming

https://www.nu.nl/gezondheid/6089218/slaapverlamming-wat-is-dat-ik-kan-zien-maar-mijn-lichaam-niet-bewegen.html

Wat is slapeloosheid en wat kun je ertegen doen?

Nieuw artikel om te lezen , mocht je jezelf hierin herkennen neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden

 

Kijk voor het volledige artikel op Nu.nl:

https://nam10.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Fgezondheid%2F5979341%2Fwat-is-slapeloosheid-en-wat-kun-je-ertegen-doen.html&data=02%7C01%7C%7Ce8c116fd08fb4e4ebab408d747ed33a7%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637056956399884606&sdata=zO20AkWzrNchgP0c7cUiTQsmJmBjvm1vC81cmYDxeWA%3D&reserved=0

Kinderen slapen steeds slechter en dít is volgens wetenschappers de oorzaak.

Bron: https://www.jmouders.nl, 18 okt 2018 Steeds meer kinderen worstelen met slaapproblemen.

The Guardian publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat social media en telefoons voor bedtijd de belangrijkste boosdoeners zijn.

Slaapstoornis

In de afgelopen zes jaar is het aantal kinderen dat met een slaapstoornis in het ziekenhuis werd opgenomen exorbitant gestegen. In 2012 waren het nog 6520 kinderen onder de 16 jaar, in dit jaar is dat aantal gestegen naar 9429 kinderen. En dan hebben we het alleen nog maar over Engeland.

Goed ouderschap

Experts zeggen echter dat het niet de bedoeling is om social media nu in het verdomhoekje te duwen. ‘We weten dat het blauwe licht van beeldschermen een goede nachtrust in de weg staat, maar dat heeft meer te maken met goed ouderschap dan met social media’, zegt Tanya Goodin, schrijver van het boek Digital Detox en Stop staring at screens. ‘Als kinderen tot laat op hun telefoon en social media zitten is dat de schuld van de ouders, maar niet van de social media-bedrijven.’ Ook Vicki Dawson van de Children’s Sleep Charity benadrukt dat het belangrijk is dat ouders strict omgaan met bedtijden. ‘We zien steeds meer gezinnen waarin beide ouders werken. Dit heeft vaak als gevolg dat kinderen later naar bed gaan. De bedtijd-routine wordt gehaast gedaan of soms zelfs helemaal overgeslagen.’ En dat terwijl zo’n routine essentieel is voor kinderen voor een gezond slaappatroon. ‘Het voedingspatroon speelt ook een belangrijke rol. Het effect van suiker en energiedrankjes werkt tot ‘s avonds door.’

Overgewicht

Niet alleen social media en telefoons krijgen de schuld van deze toename van slapeloosheid. Ook overgewicht en mentale gezondheid zijn belangrijke factoren. Overgewicht leidt tot slaapapneu, wat een van de belangrijkste slaapstoornissen is. Niet genoeg slapen, vergroot ook weer de kans op overgewicht, wat resulteert in een vicieuze cirkel.

Hormonen

‘We onderscheiden twee belangrijke epidemieën onder kinderen. De een is overgewicht, de ander is mentale gezondheid. Het onderliggende probleem van deze twee is slaap’, zegt Michael Furqahar van het Evelina kinderziekenhuis en consultant in slaapmedicatie. ‘We dachten altijd dat slaapproblemen een consequentie waren van obesitas, maar begrijpen steeds meer dat slapeloosheid juist leidt tot obesitas. Wanneer je te weinig slaapt, reageert het lichaam door de hormonen die honger en smaak reguleren aan te passen. Je verlangt naar ongezonde dingen wanneer je moe bent.’ Zijn advies: ervoor zorgen dat kinderen aan het einde van de dag echt tot rust komen. Laat kinderen in ieder geval een uur voor het slapen gaan niet meer bezig zijn met hun telefoon.

De juiste houding

Twijfelt u aan uw houding bij staan of zitten en ontwikkeld u klachten bij het langdurig staan of zitten?
Kijk dan eens op onderstaande links voor tips over de juiste houding en oefeningen die u kunt doen om
uw klachten te verminderen.

Verkeerde houding nek:
www.hierhebikpijn.nl/aandoening/88/cervicaal-houdingssyndroom
Goede staande houding:
www.mijnoefening.nl/oefeningen/486/de-beste-houding—staand
Goede zithouding:
www.mijnoefening.nl/oefeningen/145/de-beste-zithouding
Meer houdingen?
www.mijnoefening.nl