Slaapoefentherapie
Lichamelijke, geestelijke of sociale factoren kunnen de slaap belemmeren. Geregeld is een slaapprobleem echter het gevolg van spanningen of verhoogde alertheid. Bij gebrek aan rust overdag, verwerk je gebeurtenissen pas in bed. Aanhoudende (belemmerende) gedachten kunnen je ook de rust ontnemen die nodig is om te slapen. Slapeloosheid betekent dat je te weinig slaapt of dat de kwaliteit van je slaap niet voldoende is en dat je hier overdag last van hebt in je dagelijks functioneren. Het wordt ook wel chronische insomnie genoemd.
Vicieuze cirkel
Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat er een negatieve spiraal. Door vermoeidheid overdag, functioneer je minder goed. Je bent sneller geïrriteerd, minder geconcentreerd en hebt sneller last van angst, depressiviteit of piekergedrag. Spanningen of zorgen lopen hierdoor verder op. Soms ga je erg je best doen om te slapen. Dit werkt averechts. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet altijd zelf kunt doorbreken.
De behandelmethode is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en richt zich op het wegnemen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden. De slaapoefentherapeut gaat samen met jou aan de slag om de vicieuze cirkel te doorbreken met de cognitieve gedragstherapie, gedegen uitleg over de slaap, praktische tips en oefeningen om zo de balans in je leven weer terug te vinden. De oefentherapeut neemt de gehele 24 uur onder de loep om maatwerk te leveren op jouw specifieke slaapprobleem. Je krijgt weer grip op je slaap, voelt je energieker en kunt zo het goede uit je dag halen!
Slaapoefentherapie bij volwassenen
Klachten die kunnen ontstaan
- Moeite met inslapen?
- Ligt u vaak ’s nachts te piekeren?
- Voelt u zich niet voldoende uitgerust in de ochtend
- Wilt u slaapmedicatie afbouwen? Wij, als slaapoefentherapeuten, kunnen u hierbij begeleiden.
Waar gaan we aan werken
- Inzicht krijgen in gezond slaapgedrag.
- Inzicht krijgen in hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen.
- Het aanleren van adem- en ontspanningsoefeningen.
- Cognitief gedragsmatige therapie, gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken.
- U leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen.
Beter slapen kun je leren!
Een gezonde nachtrust geeft rust, ontspanning, grip, balans en betere schoolprestaties. Onze praktijken zijn aangesloten bij het landelijk netwerk slaapoefentherapie. Voor meer informatie over slaapoefentherapie kunt u kijken op www.slaapoefentherapie.nl
Slaapoefentherapie bij kinderen (0-18 jaar)
Klachten die kunnen ontstaan
- Slaaptekort kan leiden tot mindere schoolprestaties en gedrags- problemen.
- Vaste slaaptijden en slaaprituelen verbeteren het gedrag van uw kind.
- Beeldschermgebruik in de avond kan leiden tot slaapproblemen.
- Melatonine is geen slaappil maar beïnvloedt de biologische klok.
- Kinderhersenen zijn continue in ontwikkeling. Mede hierdoor slapen kinderen meer en op andere tijden dan volwassen. Niet ieder kind slaapt in hetzelfde ritme als een leeftijdsgenoot, maar essentieel is dat er aan de slaapbehoefte in uren is voldaan. Een kind slaapt in zijn eigen leeftijdsafhankelijke ritme.
- De puberleeftijd is weer een andere slaapfase in het leven. De slaap verschuift gemakkelijk naar latere tijden en hier kunnen de school- prestaties en de stemming onder lijden.
Waar gaan we aan werken.
- Slaapgedrag kun je beïnvloeden met het goede voorbeeld geven.
- Bewustwording.
- Educatie.
- Opvoeding.
- Bewegingsactivatie.
- Gezonde leefstijl.
- Oefenervaring.
- Gewoonteverandering.
- Bruikbare handvatten en adviezen aan de ouders.