Rug- en bekkenklachten
Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 90 tot 95% van de mensen is de oorzaak van de klachten niet duidelijk. Wel speelt vaak overbelasting, spanning, een slechte conditie of een verkeerd gebruik van de rug een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van de klachten. Bij 5-10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals een:
- Hernia
- Vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
- Verschuiving of afglijden van de wervels (spondylolisthesis)
- Ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose
- Verandering in de tussenwervelschijf ten gevolge van artrose
- Chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew.
Rugklachten
Klachten die kunnen ontstaan Bij de meeste dagelijkse activiteiten sta je niet stil, totdat je er last van krijgt.
- U staat op uit bed met een stijve rug
- Het schiet weer eens in uw rug
- U merkt dat u moeilijk kunt bukken,
- Vaak blijven de klachten steeds weer terugkomen.
Waar gaan we aan werken.
- U wordt gestimuleerd om zelf na te denken over oplossingen.
- Aanpassingen in uw houding en manier van bewegen maakt u zich hierdoor makkelijker eigen.
- U leert hoe u uw houding en manier van bewegen kunt verbeteren. Uw rug wordt sterker en de klachten nemen af. Ook leert u hoe u kunt voor komen dat uw klachten terugkeren.
- Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen krijgt, die geïntegreerd zijn in uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk.
- Zowel uw werkomgeving(hoogte stoel en bureau), uw thuissituatie (stof- zuigen, strijken), als uw hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief.
- U ontdekt een andere-gezondere-manier van bewegen en kunt u weer optimaal functioneren in al uw dagelijkse activiteiten.
bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam in relatief korte tijd grote veranderingen. Zwangerschapsbegeleiding door een oefentherapeut Cesar kan een belangrijke rol spelen in het bewust worden van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode na de bevalling. De oefentherapeut zoekt samen met u naar een optimale houding en manier van bewegen, zoals het zitten, staan en lopen maar ook nieuwe houdingen zoals borstvoeding geven, de maxi cosi optillen en de baby in bad doen. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de voorbereiding op de bevalling. Je wordt je bewust gemaakt van de verschillende fasen van de bevalling, de verschillende soorten weeën en de ademhalingstechniek die je kunt gebruiken bij het opvangen van de weeën plus het aanleren van een juiste perstechniek. Ook aan de kraamdagen en het verdere herstel na de bevalling wordt aandacht besteed.
Klachten die kunnen ontstaan
Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in uw lichaam. Mede door deze veranderingen kan er pijn ontstaan rondom het bekken. Deze pijn kan zich bevinden in
- Het gebied van de lage rug
- Het stuitje
- De liezen
- Het schaambeen
- Bekkenbodem
- De zijkant van de bovenbenen
De pijn begint vaak nadat u (te) lang in dezelfde houding hebt gezeten of gestaan of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook specifieke bewegingen kunnen pijnlijk zijn zoals:
- Omdraaien in bed
- Traplopen
- Uit de auto stappen
- Opstaan uit een stoel
Waar gaan we aan werken.
Om bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap te verminderen, is het belangrijk dat u luistert naar uw lichaam en de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aanpast. De oefentherapeut kan hierbij helpen. Door onderzoek wordt de bekkenstand in relatie met benen en wervelkolom bepaald en door gerichte oefeningen gecorrigeerd. Onder begeleiding van de oefentherapeut leert u om efficiënt te bewegen en de juiste spieren aan te spannen, waardoor de stabiliteit van het bekken verbetert. U leert dagelijkse activiteiten aan uw zwangerschap aan te passen en u krijgt informatie en oefeningen voor tijdens en na de bevalling, waardoor u de bevalling met vertrouwen tegemoet kunt gaan