header_rug en bekken klachten
Rug-en-bekken-klachten

Slaapcoach

Heb je moeite met in slaap vallen, word je vaak midden in de nacht wakker of voel je je ondanks voldoende slaap nog steeds moe? Je bent niet de enige. Slapeloosheid en slechte slaapkwaliteit zijn veelvoorkomende problemen die een grote invloed hebben op je dagelijks functioneren, gezondheid en welzijn. Als ervaren slaapcoach helpen wij je om de oorzaken van je slaapproblemen te achterhalen en geven we je praktische tools en begeleiding om weer diep en verkwikkend te slapen.

Wat doet een slaapcoach?

Een slaapcoach helpt mensen bij het verbeteren van slaapgewoonten en het oplossen van slaapproblemen. Dit kan variëren van lichte slaapproblemen, zoals moeite met inslapen, tot ernstigere slaapstoornissen zoals slapeloosheid of een verstoord slaapritme. Een slaapcoach  richt zich vaak op gedragsveranderingen, slaaphygiëne en leefstijl, zonder direct medische interventies of medicatie.

Een slaapcoach begint altijd met een grondige analyse van je slaappatroon. Hoe laat ga je naar bed? Hoe vaak word je ’s nachts wakker? En hoe uitgerust voel je je in de ochtend? Door deze informatie te verzamelen, krijgt de coach inzicht in je gewoonten en de mogelijke oorzaken van je slaapproblemen. Op basis van deze bevindingen helpen wij je om je slaapgewoonten en slaapgedrag te verbeteren.

Kleine aanpassingen, zoals een vast slaapritme, een rustige slaapomgeving en het vermijden van schermen of cafeïne voor het slapengaan, kunnen al een groot verschil maken.

Slaapcoach helpt bij slaapproblemen

Soms liggen slaapproblemen niet alleen aan externe factoren, maar spelen negatieve gedachten en patronen een grote rol. In dat geval maakt de slaapcoach gebruik van cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-I). Dit helpt om beperkende overtuigingen en stress rondom slapen te doorbreken, waardoor je lichaam en geest beter kunnen ontspannen. Ook leefstijl heeft een enorme invloed op de slaapkwaliteit. Voeding, beweging en stressmanagement kunnen het verschil maken tussen rusteloze nachten en een diepe, herstellende slaap. De slaapcoach begeleidt je in het maken van de juiste keuzes, afgestemd op jouw levensstijl en behoeften.

Soms zijn slaapproblemen ernstiger en is er sprake van een slaapstoornis zoals slaapapneu of narcolepsie. Hoewel een slaapcoach geen arts is, kan hij of zij wel signaleren wanneer het verstandig is om medische hulp in te schakelen. Daarnaast zijn er coaches die zich specialiseren in specifieke doelgroepen. Zo zijn er slaapcoaches die werken met baby’s en kinderen, terwijl anderen zich richten op volwassenen met stressgerelateerde slaapproblemen of sporters die hun prestaties willen verbeteren door beter te slapen. Onze praktijk heeft alle specialisaties in huis dus we behandelen alle leeftijden voor het verbeteren van de slaapgewoontes en slaapproblemen voorkomen.

  • Insomnia (slapeloosheid): Moeite met in slaap vallen, doorslapen of vroeg wakker worden.
  • Onregelmatig slaapritme: Problemen door wisselende werktijden, jetlags of een verstoorde biologische klok. lees hier ook hoe slaapproblemen en voeding samen gaan.
  • Slaapangst en piekeren: Stress en zorgen die je wakker houden.
  • Slaaphygiëne verbeteren: Advies over voeding, beweging en slaapomgeving.
  • Digitale detox en schermgebruik: Hoe technologie je slaap beïnvloedt en hoe je dit kunt optimaliseren.

Met wetenschappelijk onderbouwde methodes en persoonlijke begeleiding leer je weer in harmonie met je natuurlijke slaapritme te komen. Hierdoor slaap je niet alleen sneller in, maar word je ook uitgeruster en energieker wakker.

Slaapcoach versus slaapoefentherapeut  

In de onze praktijk werken slaapoefentherapeuten. Dat zijn oefentherapeuten Cesar, die tevens opgeleid zijn als slaapoefentherapeut. De oefentherapeut is een deskundige in het aanleren van gedragsverandering. Verder hebben we contracten met zorgverzekeraars waardoor de slaapoefentherapie vergoed wordt uit uw aanvullende verzekering. Bij een slaapcoach zult u de kosten zelf moeten betalen. 

Hoe smartphones je slaap verstoren

Veel mensen realiseren het zich niet, maar het gebruik van smartphones en andere schermen voor het slapengaan heeft een enorme impact op je slaapkwaliteit. Slaapproblemen bij jongeren en slaapproblemen bij ouderen is een groot probleem en is aan de orde van de dag. Dit komt door meerdere factoren:

1. Blauw licht en melatonine-onderdrukking

Smartphones, tablets en computers stralen blauw licht uit, wat de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, onderdrukt. Dit hormoon speelt een cruciale rol bij het reguleren van je slaap-waakritme. Als je ’s avonds laat nog op je telefoon kijkt, geef je je hersenen het signaal dat het nog dag is. Dit maakt het moeilijker om slaperig te worden en kan ervoor zorgen dat je later in slaap valt dan gewenst.

2. Mentale stimulatie en stress

Het scrollen door sociale media, het lezen van nieuws of het checken van e-mails kan je hersenen activeren en stress veroorzaken. Dit verhoogt de aanmaak van cortisol, het stresshormoon, waardoor je moeilijker tot rust komt. Je lichaam blijft in een staat van alertheid, wat de overgang naar een diepe slaap bemoeilijkt.

3. Verstoorde slaap door notificaties

Veel mensen laten hun telefoon aan staan tijdens de nacht, wat leidt tot onderbrekingen door meldingen, berichten of oproepen. Zelfs als je niet direct wakker wordt van een notificatie, kunnen de geluiden en trillingen je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

Begin vandaag nog met beter slapen

Wil je eindelijk verlost worden van je slaapproblemen en weer uitgerust wakker worden? Als slaapcoach helpen wij je graag om je natuurlijke slaapritme te herstellen en weer met plezier naar bed te gaan. Neem vandaag nog contact op voor een kennismakingsgesprek en ontdek hoe slaapcoaching jou kan helpen om beter te slapen en meer energie te krijgen voor de dag! 

Klik hier voor Slaapcoach Tilburg