Bron: https://www.jmouders.nl, 18 okt 2018 Steeds meer kinderen worstelen met slaapproblemen.

The Guardian publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat social media en telefoons voor bedtijd de belangrijkste boosdoeners zijn.

Slaapstoornis

In de afgelopen zes jaar is het aantal kinderen dat met een slaapstoornis in het ziekenhuis werd opgenomen exorbitant gestegen. In 2012 waren het nog 6520 kinderen onder de 16 jaar, in dit jaar is dat aantal gestegen naar 9429 kinderen. En dan hebben we het alleen nog maar over Engeland.

Goed ouderschap

Experts zeggen echter dat het niet de bedoeling is om social media nu in het verdomhoekje te duwen. ‘We weten dat het blauwe licht van beeldschermen een goede nachtrust in de weg staat, maar dat heeft meer te maken met goed ouderschap dan met social media’, zegt Tanya Goodin, schrijver van het boek Digital Detox en Stop staring at screens. ‘Als kinderen tot laat op hun telefoon en social media zitten is dat de schuld van de ouders, maar niet van de social media-bedrijven.’ Ook Vicki Dawson van de Children’s Sleep Charity benadrukt dat het belangrijk is dat ouders strict omgaan met bedtijden. ‘We zien steeds meer gezinnen waarin beide ouders werken. Dit heeft vaak als gevolg dat kinderen later naar bed gaan. De bedtijd-routine wordt gehaast gedaan of soms zelfs helemaal overgeslagen.’ En dat terwijl zo’n routine essentieel is voor kinderen voor een gezond slaappatroon. ‘Het voedingspatroon speelt ook een belangrijke rol. Het effect van suiker en energiedrankjes werkt tot ‘s avonds door.’

Overgewicht

Niet alleen social media en telefoons krijgen de schuld van deze toename van slapeloosheid. Ook overgewicht en mentale gezondheid zijn belangrijke factoren. Overgewicht leidt tot slaapapneu, wat een van de belangrijkste slaapstoornissen is. Niet genoeg slapen, vergroot ook weer de kans op overgewicht, wat resulteert in een vicieuze cirkel.

Hormonen

‘We onderscheiden twee belangrijke epidemieën onder kinderen. De een is overgewicht, de ander is mentale gezondheid. Het onderliggende probleem van deze twee is slaap’, zegt Michael Furqahar van het Evelina kinderziekenhuis en consultant in slaapmedicatie. ‘We dachten altijd dat slaapproblemen een consequentie waren van obesitas, maar begrijpen steeds meer dat slapeloosheid juist leidt tot obesitas. Wanneer je te weinig slaapt, reageert het lichaam door de hormonen die honger en smaak reguleren aan te passen. Je verlangt naar ongezonde dingen wanneer je moe bent.’ Zijn advies: ervoor zorgen dat kinderen aan het einde van de dag echt tot rust komen. Laat kinderen in ieder geval een uur voor het slapen gaan niet meer bezig zijn met hun telefoon.

Laat een reactie achter